Jönnek a térhatású sportközvetítések

2008.11.25. 13:02
Az amerikai focit már december elején 3D-ben közvetítik a három kiválasztott amerikai moziba. Jövőre elterjedhet a technológia: élő egyenes adás, óriási kép, vászonról becsavart labda és a fejünk fölött átvetődő sportolók menthetik meg az egyre kevesebb nézőt vonzó mozikat.

A U2 3D című film alkotói gárdája új kihívásokat keres, létre akarják hozni a világ első háromdimenziós sportközvetítését: az első meccs, amit térhatásban lehet majd végigizgulni, az a Diego Chargers és Oakland Raiders amerikai futball összecsapása lesz december 4-én. Az NFL, vagyis az amerikai profi liga mérkőzését.

A meccset mindössze három moziban, egy hollywoodi exkluzív helyen, Bostonban és New Yorkban vetítik majd le válogatott közönség előtt, a technológiát fejlesztő 3ality Digital újságírókat, befektetőket és elektronikai cégek képviselőit hívta meg a rendezvényre.

A cég először próbálja ki élesben, hogy a Technicolor Digital Cinema kamerákból, nagy sávszélességű műholdas kapcsolatból és speciális vetítőberendezésekből álló technológia elég üzembiztos-e egy élő adás közvetítésére. A sugárzási technológia a cég szerint már kiforrott, várhatóan pár éven belül már többszázezer néző nézheti a rendszerbe illő háromdimenziós televízió-készülékekkel a térhatású sportközvetítéseket.

Megmenti a mozikat

A technológia, elemzők szerint jelentős pluszbevételt jelenthet majd a moziknak is, hiszen az első években a térhatású készülékek olyan drágák lesznek, hogy csak a leggazdagabbak tudják majd megvásárolni, ráadásul egyelőre a 3D tévék nem kompatibilisek lefelé: a hagyományos tévéjelet a megszokottnál rosszabb képminőségben adják vissza, vagyis a sportfüggőknek külön készüléket kéne beszerezniük a heti két-három meccs kedvéért.

A 3alitiy Digital egyébként kifejezetten élő események háromdimenziós közvetítésére jött létre, a U2-koncertfilm alatt is már valós idejű háromdimenziós szerkesztő programok működtek, bár az utómunka során finomították az effekteket. A cég két alapítója egyben a Baltimore Ravens amerikaifoci-csapat tulajdonosa is, éppen ezért nem meglepő, hogy a technológiát is a meccseken tökéletesítették, az első kísérleti felvételeket a liga 2003-as meccsein vették fel.

A 3alitiy Digital szerint, ha a teszt jól sikerül, akkor akár már a következő NFL-szezonban minden meccsről térhatásban közvetítenének számos moziba, hiszen a technológia már most is ott van a vetítőtermekben, csak a jel fogadására képes, speciális műholdvevőt kell megvásárolniuk a mozik tulajdonosainak.

A technológia iránt élénken érdeklődik az NBA, az amerikai profi kosárlabdaliga is, sőt az angol BBC tervei szerint a következő Hat Nemzet Tornája elnevezésű rögbibajnokságot már ezzel a módszerrel is közvetítené.