Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fundamentalista vallásos valóságsó

2004.07.09. 13:36
Ellenzői attól tartanak, hogy az Amish in the City című reality show olyasmi lesz, mintha öt katolikus kispapot összezárnának öt szexipari munkásnővel. A bizarr, a modern világot elutasító, német eredetű amish szekta öt naiv fiatalját egy hollywoodi villában bohém helyiekkel együtt szállásolják el, sőt meg is helikoptereztetik őket.
Mégis elindul az Amish in the City a UPN tévé hálózatán, jóllehet korábban több amish szektatag és ötven kongresszusi képviselő is nyilvánosan tiltakozott az ötlet ellen.

Überfundamentalista földművesek

A keresztény amish közösség az Egyesült Államok 22 államában hozott létre telepeket a reformáció korában. A legtöbben Pennsylvania államban élnek, és Pennsylvania Dutch (holland) nyelven beszélnek, ami ősi keresztény trükk, ugyanis ez valójában egyfajta ónémet.

A reformáció korában alakult meg Európában az anabaptista mozgalom, amely többek között a világtól való elzárkózást és a felnőtt kori keresztelést hirdette és szó szerint értelmezte a Bibliát. Az anabaptisták egyik csoportja volt a mennonita szekta, amelynek egyik svájci püspöke 1693-ban kilépett, és megalakította az amish közösséget. A hegyekbe vonultak a világ elől és gazdálkodással foglalkoztak. A katolikus és református oldalról egyaránt üldözött csoport tagjai közül aztán sokan kivándoroltak az Egyesült Államokba, ahol békén hagyták őket.

Az amishok egyszerű faházakban élnek - melyek egyik helyisége mindig a "templom", olyat ugyanis nem építenek külön - a modern kor gyakorlatilag összes vívmányát elutasítják, ideértve az elektromos áramot, az autókról nem beszélve. Egyszerű, a kardos-kalandos filmek parasztjain látható vászonruhát hordanak, hozzá kalapot vagy főkötőt. Lóháton vagy lovas kocsin közlekednek és sosem vágnak hajat. Életüket az írott és íratlan szabályok gyűjteménye, az Ordnung irányítja.

Ki a nagyvárosba

Az Ordnung írja elő az úgynevezett rumspringát, ami azt jelenti, hogy a fiatal szektatagokat elküldik a Városba, hogy szembesüljenek a külvilággal - hiszen sosem láttak tévét, mozit vagy boroskólát szürcsölgető rendszergazdát - és döntsék el, vissza akartnak-e térni a szigorú közösségbe. Na, erre a szokásra csaptak le a reality-producerek, akiket olyanokkal vádoltak meg, hogy tízezer dollárt ajánlottak a vállalkozó kedvű amish ifjaknak. (Ezt határozottan cáfolták.)

A nagyvárosi tapasztalatot a 18 és 24 év közötti, játékos kedvű szektások többek között egy dögös úszómester, egy divatbolond partis csaj és egy nightclub szervezője társaságában szerezhetik meg. Elviszik őket a belvárosba, egy elmeszociális otthonba, egy hollywoodi filmpremierre és helikopterrel egy üdülőszigetre. A játéknak nincs nyertese, díjakat sem osztanak, a produkció készítői pedig külön hangsúlyozták, hogy direkt nem fizetnek annyit a résztvevőknek, hogy azok esetleg az összeg miatt szakítsanak közösségükkel.