Fundamentalista vallásos valóságsó

2004.07.09. 13:36
Ellenzői attól tartanak, hogy az Amish in the City című reality show olyasmi lesz, mintha öt katolikus kispapot összezárnának öt szexipari munkásnővel. A bizarr, a modern világot elutasító, német eredetű amish szekta öt naiv fiatalját egy hollywoodi villában bohém helyiekkel együtt szállásolják el, sőt meg is helikoptereztetik őket.
Mégis elindul az Amish in the City a UPN tévé hálózatán, jóllehet korábban több amish szektatag és ötven kongresszusi képviselő is nyilvánosan tiltakozott az ötlet ellen.

Überfundamentalista földművesek

A keresztény amish közösség az Egyesült Államok 22 államában hozott létre telepeket a reformáció korában. A legtöbben Pennsylvania államban élnek, és Pennsylvania Dutch (holland) nyelven beszélnek, ami ősi keresztény trükk, ugyanis ez valójában egyfajta ónémet.

A reformáció korában alakult meg Európában az anabaptista mozgalom, amely többek között a világtól való elzárkózást és a felnőtt kori keresztelést hirdette és szó szerint értelmezte a Bibliát. Az anabaptisták egyik csoportja volt a mennonita szekta, amelynek egyik svájci püspöke 1693-ban kilépett, és megalakította az amish közösséget. A hegyekbe vonultak a világ elől és gazdálkodással foglalkoztak. A katolikus és református oldalról egyaránt üldözött csoport tagjai közül aztán sokan kivándoroltak az Egyesült Államokba, ahol békén hagyták őket.

Az amishok egyszerű faházakban élnek - melyek egyik helyisége mindig a "templom", olyat ugyanis nem építenek külön - a modern kor gyakorlatilag összes vívmányát elutasítják, ideértve az elektromos áramot, az autókról nem beszélve. Egyszerű, a kardos-kalandos filmek parasztjain látható vászonruhát hordanak, hozzá kalapot vagy főkötőt. Lóháton vagy lovas kocsin közlekednek és sosem vágnak hajat. Életüket az írott és íratlan szabályok gyűjteménye, az Ordnung irányítja.

Ki a nagyvárosba

Az Ordnung írja elő az úgynevezett rumspringát, ami azt jelenti, hogy a fiatal szektatagokat elküldik a Városba, hogy szembesüljenek a külvilággal - hiszen sosem láttak tévét, mozit vagy boroskólát szürcsölgető rendszergazdát - és döntsék el, vissza akartnak-e térni a szigorú közösségbe. Na, erre a szokásra csaptak le a reality-producerek, akiket olyanokkal vádoltak meg, hogy tízezer dollárt ajánlottak a vállalkozó kedvű amish ifjaknak. (Ezt határozottan cáfolták.)

A nagyvárosi tapasztalatot a 18 és 24 év közötti, játékos kedvű szektások többek között egy dögös úszómester, egy divatbolond partis csaj és egy nightclub szervezője társaságában szerezhetik meg. Elviszik őket a belvárosba, egy elmeszociális otthonba, egy hollywoodi filmpremierre és helikopterrel egy üdülőszigetre. A játéknak nincs nyertese, díjakat sem osztanak, a produkció készítői pedig külön hangsúlyozták, hogy direkt nem fizetnek annyit a résztvevőknek, hogy azok esetleg az összeg miatt szakítsanak közösségükkel.