Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Cicivadászat indult az amerikai tévéken

2006.07.01. 13:19
Miután a vallásos jobboldali szervezetek nyomására az amerikai törvényhozás nemrég tízszeresére emelte a tévétársaságokra durvaságok és szemérmetlennek ítélt jelenetek miatt kiróható bírság összegét, olyan vadászat indult az ilyen megnyilvánulások ellen, hogy az már a műsorokra is kihat.

Büntetést válthat ki egy fedetlen kebel, egy káromkodás, egy simogatási kísérlet. Mindez annak következménye, hogy a reggel 6 és este 10 között sugárzott műsorokban mindezekre az eddigi bírság tízszeresét róhatják ki.

Janet kihúzta a gyufát

A mell kibuggyanásának képsorozata, kattintson!

A Ryan közlegény megmentésében szereplő katonák káromkodásaitól ugyanúgy meg kell a jövőben tisztítatni a műsorokat, mint a közvetítésekben felbukkanó csábos meztelenségektől, vagy a rockénekesek "illetlen" szavaitól. Ha a tévétársaságok nem iktatják ki ezeket, borsos számla vár rájuk: míg a múltban 32 500 dollárt kellett fizetniük minden egyes elítélt vétségért, a jövőben 325 ezer dollár (72 millió forint) lesz egy-egy szabálytalanság büntetése.

A George W. Bush elnök által "a családi értékek győzelmeként" értékelt új törvény a Janet Jackson keblével kapcsolatos botrány nyomán született. Az énekesnő fém napkoronggal díszített melle 2004-ben a Superbowl döntőről adott közvetítés során buggyant ki, óriási felháborodást keltve. A Justin Timberlake-kel előadott számot élőben szerény becslések szerint Amerikában nagyjából 100 millióan, a világon összesen úgy egymilliárdan nézték. A szándékos botrány után az énekesnő nevére kétszer annyi ember keresett rá, mint szeptember 11-ére és ötször annyi, mint a Columbia űrrepülőgép katasztrófájára.

Eddig négymillió dollárt kaszáltak

A szövetségi médiafelügyelethez (FCC) több mint 1 millió panasz érkezett a rövid jelenettel kapcsolatban, és az illetékesek abban az évben 8 millió dollárnyi bírságot szabtak ki a tévétársaságokra, míg 2003-ban csak 440 ezer dollár volt ez az összeg. Azóta a panaszok száma csak nő. 2006 első három hónapjában 275 ezer bejelentés érkezett, ezek nyomán csaknem 4 millió dollár bírságot rótt ki az FCC.

A felmérések szerint az amerikaiak 75 százaléka híve ugyan a szabályozás szigorításának, de alig egyharmaduk érez személyes aggodalmat a tévében látható szex és erőszak miatt - mutatta ki a Pew tanulmányi központ 2005 márciusában. Emellett a megkérdezetteknek csaknem a fele vélte úgy, hogy a kormány beavatkozása s szórakoztatási iparba veszélyesebb, mint a programok tartalma.