Ágnes
-1 °C
2 °C

Elnémítaná a zombimamutot az ORTT

2004.06.18. 14:41
Harminc perces kényszerszünetre ítélte az Országos Rádió és Televízió Testület az RTL Klub kereskedelmi csatornát, mert az, a médiatestület szerint nem gyerekeknek való, horrorisztikus elemekkel kevert animét vetített kiskorúaknak - tájékoztatta a döntéséről a médiahatóság csütörtökön az Indexet. Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy bíróságon támadják meg a határozatot.
Az ORTT határozata szerint az RTL Klubnak június 19-én szombaton reggel fél kilenc és kilenc között kellene felfüggesztenie műsorszolgáltatását, mert korhatárra vonatkozó figyelmeztetés, illetve piktogram nélkül sugározta a YuGiOh című rajzfilmet. Az indoklás szerint a japán sorozat túl erőszakos ezért a tizenkét éven aluliak számára a megtekintése csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott.

Az anime ORTT-s meghatározása:
"A YuGiOh műfaját tekintve anime; az Egyesült Államokban és Európában a japán rajzfilmek egy sajátos típusát jelölik e kifejezéssel- írja a közlemény. Az anime a rajzfilmek és az élőszereplős filmek mellett egy azokkal azonos rangú kategóriát képvisel: a készítés technológiája azonos az előbbiekkel, de a kivitelezés, a történetek, az ötletek révén inkább az utóbbiakhoz közelít."
"A cselekményvonal bonyolultsága valamint a történet dramaturgiai felépítése egyértelművé teszi, hogy a sorozat nem kifejezetten a kisgyermekek számára készült" - tartalmazza az ORTT indoklása, ami szerint a jelenetek erőszakossága veszélyes a kiskorúakra.

"Zombi-mamut" Ó-Egyiptomban

A közlemény szerint a vizsgált sorozat szörnyekről, varázserőkről és egy ó-egyiptomi mondakörről szól, központi témája az erőszak. "A testi és fegyveres erőszak visszatérő harceszköz a látványos szörnypárbajokban - áll az ORTT indoklásában. Az egyes epizódokban túlsúlyban vannak az agresszív és indulatokat keltő részek, továbbá gyakoriak a kifejezetten horrorisztikus elemek, például a gonosz bohóc, zombi-mamut. Ezek a fantázia szülte lények nemcsak külső megjelenítésükben erősen félelemkeltőek, hanem támadó, agresszív magatartást is tanúsítanak, továbbá a vizsgált részek többségére a baljós, fenyegető alaphangulat - a háttér sötét tónusai, fenyegető zene - nyomja rá bélyegét."

A testület a rajzfilm hat epizódját elemezte. A részek a délelőtti gyermeksávok vizsgálata kapcsán "kerültek be a mintába", amelyben hétvégén, illetve az iskolai szünetben sugárzott művek is szerepeltek.

A médiahatóság döntése után Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója az MTI-nek elmondta, megkapták a határozatot, de nem értenek egyet az abban foglaltakkal. Közlése szerint a társaság fellebbez a bíróságnál az ORTT határozata ellen.