A Fidesz az anyacserélő reality ellen

2004.03.05. 18:53
A Fidesz kulturális tagozata közleményében azt kéri az RTL Klubtól, ne sugározza az Anyacsavar című realityműsort, az ugyanis veszélyt jelent a családokra és a nemzetre.
A Fidesz kulturális tagozata azt kéri az RTL Klub vezetőitől, tekintsenek el az Anyacsavar című műsor sugárzásától, azt ugyanis "alapvető nemzeti érdekeink elleni támadásnak" tartaná - közölte a testület elnöksége nevében Pálinkás József pénteken az MTI-vel. "Megdöbbenve értesültünk az RTL Klub Anyacsavar című műsortervéről (...), amellyel március 18-ától kezdve tíz napon keresztül kíván támadást intézni legfontosabb és legszentebb közösségeink, a CSALÁDOK ellen" - olvasható az állásfoglalásban, sic.

Cinikus, erkölcstelen, bűnös

A testület kifogásolja, hogy az új műsorban erre vállalkozó családanyák "egy időre elhagyják férjüket, gyermekeiket, hogy helyet cseréljenek másik anyákkal, és idegenként beszálljanak a gyermeknevelés feladatainak ellátásába".

Közlésük szerint az "anyacsere" ötletének megvalósítása nemcsak az akcióban érintett gyermekekre nézve lenne kártékony; társadalmunk alapvető intézményét, a családot kezdené ki. "Azt üzenné ugyanis a nézők ezreinek, hogy az anya nem fontos, cserélhető, helyettesíthető, azaz olyan, mint bármilyen más árucikk" - írják, hozzátéve: ezt az üzenetet cinikusan erkölcstelennek, bűnösnek tartják.

Romló szülői helytállás

Úgy látják, mindez különösen megengedhetetlen napjainkban, amikor a népességszám csökkenése és a szülők nevelésben mutatott romló helytállása a jövőnket és mai életminőségünket fenyegeti. Az állásfoglalás szerint ilyen korban minden felelős és tisztességes embernek, elsősorban a közélet és a média szereplőinek a családok erősítésén és védelmén kellene fáradoznia.

"A műsor sugárzását éppen ezért alapvető nemzeti érdekeink elleni támadásnak tartanánk. A leghatározottabban kérjük az RTL Klub vezetőit, hogy gondolják át még egyszer döntésüket, illetve tekintsenek el a műsor sugárzásától" - írják.

"Erősíti a családot az Anyacsavar"

"Az RTL Klub értetlenül fogadta a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozata elnökségének közleményét a csatorna március 18-án induló Anyacsavar című műsorával kapcsolatban. Meglepetésünknek nem utolsó sorban az az oka, hogy a közlemény írói egy olyan műsorról alkotnak véleményt, amelyet még nem is láttak, láthattak" - áll a kereskedelmi csatorna vezetősége által lapunknak küldött közleményben.

"Új műsorunk alapkoncepciója valóban az, hogy két önként jelentkező család 10 napra anyát "cserél". A műsor célja, valamint - a nemzetközi tapasztalatok szerint - eredménye, azonban éppen annak bizonyítása (és bebizonyosodása), hogy az édesanya a család nélkülözhetetlen és fontos tagja. Az általunk folytatott szereplőválogatáson nem egy édesanya pontosan azért jelentkezett az Anyacsavarra, mert úgy látta, hogy saját családjának legjobban így tudja bizonyítani ezt" - állítják az RTL Klubnál.

Biztosak vagyunk abban, hogy a műsor nemhogy ártana, hanem éppenséggel szolgálja a magyar társadalom érdekeit, hiszen, amennyiben sikeres lesz, pozitív üzenetei sokmillió magyar emberhez eljuthatnak.