Családi kör

2004.03.19. 03:00
"Kis figyelmet kérnék, mindenki csüccsenjen le a frissen vásárolt ballib napilapjára, mert most újból tiltakozni fogunk, ezúttal az Anyacsavar elnevezésű valóságshow ellen, ami ugyebár megbecsteleníti a család intézményét, sietteti a nemzethalált és egyébként is magas a koleszterintartalma!" - hőzöngött a Fidesz pár napja, hatvanas évekbeli nyugatnémet amatőr pornófilmet vizionálva az RTL Klubra, fekete selyemálarcban feszengő negyvenes férjekkel, és elhízott, ámde erkölcstelen feleségekkel, akik gyermekeiket magukra hagyva esténként vad orgiákon cserélnek partnert.

...hiába kereste ki a sajtónak citálható, idevágó Wass Albert-idézeteket...
Azonban hiába dőlt hátra kéjesen, a nemzetmentés tudatától telve a fotelban a Fidesz kulturális tagozatának elnöke az Anyacsavar első epizódja előtt, hiába fogalmazta már magában az ORTT Panaszbizottságának benyújtandó feljelentést, és persze hiába kereste ki a sajtónak citálható, idevágó Wass Albert-idézeteket, hiszen az RTL Klub új valóságshowjában nemhogy nagytotálban filmezett házastársi hűtlenség, de még csak egyetlen pucér segg sem volt.

Ehelyett megtudhattuk, hogy mi történik, ha egy szegény, falusi roma építési vállalkozó és egy újgazdag arab gyros-árus tíz napra feleséget cserél, persze nem az ágyban, hanem a konyhában. Láthattuk Mónikát, aki egy jacuzzival felszerelt rózsaszín villa után kénytelen volt egy negyvenöt négyzetméteres viskóba költözni, ahol még asztal sincs, ráadásul mindenki a földön eszik, és izgulhattunk Katiért, aki ugyan egy brazil szappanoperákat imitáló külvárosi kastélyban lakhatott, de cserébe el kellett viselni pótférjét, aki egy passzióból tőzsdebrókerként dolgozó szaúdi sejk modorában tárgyalt vele reggelente.

Egy antropológiai ismeretterjesztő műsor, és egy negédes tanmese keveréke az Anyacsavar, amiben tulajdonképpen kultúrák csapnak össze, persze nem nagyban, csak az ebédlőasztal körül. A rendhez szokott városi anya megpróbálja kitakarítani az évtizedes koszba burkolózó falusi lakást, míg a cigány feleség igyekszik egy kis életet vinni a rideg családi házba. Persze egyiküknek sem sikerül megváltoztatni a kölcsönbe kapott családot, de tíz nap alatt legalább megtanulják elfogadni egymást.

...kultúrák csapnak össze, persze nem nagyban, csak az ebédlőasztal körül.
Azért nem csak játék és mese az Anyacsavar, kapunk egy nagy adag nehéz magyar sarat is a képünkbe: láthatjuk milyen büszke egy átlagapuka, amikor négyéves kislánya érthetően és tagoltan mondja ki unszolására a "köcsög" és a "buzi" szavakat, vagy amint az átlagférj úgy beszél nejével, mint egy altengernagy a segédtiszttel egy átmulatott éjszaka vagy egy vesztes csata után.

De az Anyacsavar helyére teszi mindezt, hangsúlyozzák, hogy káromkodni csúnya dolog, a szeretet és az egymás iránti tisztelet pedig nagyon fontos, még jó, hogy nem írják ki nagybetűvel a képernyőre, hogy Zsebkendőbe köhögj, tüsszents!, vagy "Evés előtt mindig moss kezet!"

Ez pedig innentől kezdve már kemény közszolgálat, aminek az MTV műsorán lenne a helye, vagy még inkább a Hír TV-n, mondjuk Borbás Mária matyó hímzéses riportjai helyett, a családbarát Orbán Viktor ajánlásával.