Elemér
-1 °C
10 °C

Cáfolja Árpa állításait az AGB Hungary

2003.05.16. 16:55
Nyílt levélben tiltakozik az Árpa Attila Ha én ezt a klubról elmesélem című könyvében olvasható, a műszeres nézettségmérés pontatlanságára vonatkozó megállapításokra Zelenay Anna, az AGB Hungary kutatási igazgatója.
Az AGB Hungary tevékenységének hiteltelenítésére törekszik Árpa Attila frissen megjelent könyvében - állítja a műszeres nézettségmérést végző, ilyen kutatást egyedüliként folytató AGB Hungary kutatási igazgatója, Zelenay Anna. Zelenay nyílt levelét az AGB honlapján tette közzé.

Árpa Attila
A levélben a kutatási igazgató Árpa több állítását pontatlannak, illetve tévesnek minősíti, így a panelmintán alapuló felméréssel kapcsolatosakat. Zelenay kijelenti: igaz ugyan, hogy szükség volna a mintasokaság - jelenleg mintegy 840 háztartás - növelésére, de ehhez az ügyfelek, vagyis elsősorban a televíziók elvi és anyagi hozzájárulásra van szükség. Hozzáteszi viszont, hogy a műszeres nézettségméréshez használt panel nagysága - az adott ország lakosságához viszonyítva - világszerte hasonló.

Személyes nézés

A levélből kiderül, az AGB kutatásában részt vevő tévénézők évente egy katalógusból választhatnak maguknak különféle ajándékokat, például kávéfőzőt, nem igaz tehát Árpa állítása, hogy csak tollakat és bögréket kapnak. Mindazonáltal a paneltagok legfőbb motivációja az, hogy "személyes nézésükkel befolyásolhatják a tévéműsorok szerkesztőit".

Zelenay kitér arra az esetre, amikor az RTL Klub adásfelfüggesztését 600 ezernél többen nézték. Mint írja, a viszonylag magas nézettség elsősorban annak köszönhető, hogy az RTL Klub nem tájékoztatta a nézőket az adásszünet időtartamáról. Határozottan cáfolja azt az információt, hogy az AGB 5 %-os nézettséget mér mindkét kereskedelmi csatorna éjjeli, adás nélküli időszakában. Zelenay Anna leszögezi: ilyen eredmény sohasem született, a hajnal 2 és 6 óra közötti sávban az összes csatornán együttvéve is csak 1,4 % az átlagos nézettség.

Káosz kapitány

Az AGB Hungary kutatási igazgatója levelét zárva azzal vádolja Árpa Attilát, hogy káoszt akar teremteni az iparágban, amelynek többé már nem szereplője.

Árpa Attila az Index megkeresésére elmondta, még nem olvasta az AGB levelét, így egyelőre nem kíván arra érdemben reagálni. Megjegyezte, meglepi, hogy egy magát komolynak tartó kutatócég beáll a Zámbó család és Iti közé tiltakozni egy "botránykönyv" ellen.

Árpa hozzátette: a könyvében szereplő adatokat az RTL kutatási osztályától kapta, amikor még a csatornánál dolgozott. Közölte, semmiképp sem igaz, hogy ilyen eredményt sohasem mértek, hiszen szilveszterkor biztosan meghaladta az éjjeli nézettség az öt százalékot.