Friderikusz light

2006.03.21. 08:15

Hosszú hónapok teltek el Friderikusz nélkül, mióta kimanőverezte magát az MTV-ből és a Szólás szabadságából, ami pedig pont addigra nőtte ki magát normális tévéműsorrá abból a szégyentelen nyalifaliból, aminek indult, még Medgyessyvel. Aztán csak a hírek jöttek, hogy lesz valami az ATV-n, és újabb hírek, hogy mégse most lesz, hanem csak majd. Hát elindult végre. Az a címe, hogy Friderikusz most!, ami nem meglepetés, mert hacsak az orvos másképp nem rendeli, Sándor be szokta csempészni a nevét mindenhova. Sőt a portréját is, emblémának.

a jó öreg napkeltés-lapzártás dumaparti folyik politológusokkal

Mivel egy jól működő műsorból katapultált, természetes, hogy nagyjából azt próbálja meg újra felépíteni az ATV-n. A struktúra, a hátterek, a tipográfia mind erősen emlékeztetnek az MTV-s vállalkozására, csak hát ez itt az ATV, úgyhogy adódnak kisebb problémák, és szűkebbek a terek. A dekorációnak része például egy plazmatévé, amelyet úgy helyeztek el, ferdén, hogy bármelyik pillanatban Sándor fejére dőlhet, és ettől a műsorvezető mintha egy vonatbalesetből beszélne kifelé. Majd helyrerakják, apróság. Annál sürgősebb volna, hogy a keverőpultot kezelje valaki, mert a debütáló adás súlyos hibákkal volt tele, légköri zajokkal, összevissza csapongó hangerőkkel. Az ATV-n meg a Tilos rádión elmegy persze, de Friderikusszal hülyén néz ki.

Aztán itt van Dóra Melinda Tünde, a rajzfilmhangú riporter. Biztosan alapos szerkesztő és kitűnő oknyomozó (vagy nem), de ilyen hanghordozással méhecskét szoktak szinkronizálni, de maximum gyerekműsort vezetni. Gazdasági témákhoz kevéssé passzol.

Friderikusz rutinos versenyző; nem okoz neki gondot a műsorvezetés természetesen, még akkor se, ha egyszerre négy vendéget kell irányítania, és abból kettő épp csak töri a magyart. Irakról van szó különben - eléggé generális témákkal készültek a bemutatkozásra -, és itt figyelhető meg az idei év eddigi legbizarrabb reklámfogása. Tankok, bombák, satöbbi (épp három éve kezdődött az invázió), és hozzá egy tetszetős adatlap, ahol felsorolják, hány civil és hány katona halt meg eddig. A tábla fejléce: T-Mobile a legjobb. Hát furcsállnám, ha ez jogilag rendben volna.

Abból, amit ígért előzetesen - terepmunka, életszag -, a világon semmi se valósult meg: a jó öreg napkeltés-lapzártás dumaparti folyik politológusokkal és egyéb agyemberekkel. A hetvenfős stáb munkájának nyoma sincs: ehhez nem kell hetven ember, sem pedig műholdas ördöngösségek.

Szóval van ezen még mit csiszolgatni, annak ellenére, hogy már így is egy hónap késéssel indult. Viszont mostantól minden áldott este lesz, úgyhogy adódik még alkalom a gyakorlásra - ha lesz türelme az ATV-nek kivárni a kijegecesedést. Eltartott egy darabig a köztévében is. Az mindenképp jót tesz mindenkinek, ha a hírversenybe beszáll még egy-két tényező. Jó esetben Friderikusz húzza fel kicsit a hitgyülis-komcsi fióktévét, és nem az rángatja le őt a helyiérdekű mocsárba. Még nem derült ki, melyik valószínűbb.