Kútméreg és csöcs

2005.10.04. 07:53
Na, elérte a szellemi kútmérgezés kútmérge a szívbillentyűket, beérett a bigbradör húsevő gyümölcse. Itt a Bajkeverők, nyálazhatja a ceruzát a Professzorok Batthyány Köre meg Gyulay Endre és az egész díszes társaság. Hogy micsoda viselkedésminták, minő deviancia, hová rohan ez a világ, meg hogy itt már mindent szabad. Hogy ha ez a műsor képernyőn marad, akkor onnantól minden magyar kislány kurva akar lenni, pedig lehetne Pelczné Gáll Ildikó.

a csöcsök táncából kirajzolódik az ősz cenzor
Ja kérem, aki az RTL Klubra bízza a gyerekét, az meg is érdemli. Én nem bíznám egyikükre se a gyerekemet. Még a Vágóra se. Ha tévéműsort akarnék csinálni, azt már inkább. Az RTL Klub nem arra való, hogy gyereket neveljünk vele. Meg a fúrógép se. Ezért javasolt a fúrógépet gyerekektől elzártan tartani.

De persze be is lehetne tiltani a fúrógépet.

Mondjuk a Bajkeverők láttán egy-egy percre érthetővé válik a természetes folyamat, ahogy a csöcsök táncából kirajzolódik az ősz cenzor, előlép, és hevesen gesztikulálva felszólít, hogy ne nézzem addig se, amíg betiltják. Mert ez nem való emberi szemnek. Nők meg férfiak, meg rosszalkodás, meg semmirekellés, munka egy perc se, szex meg alkohol meg szabálysértés. Mindez az instrukcióknak megfelelően, ahogy az már a színészeknél lenni szokott.

nem rombolóbb-e olyan világot hazudni, ami nincs
Én meg mondom neki, hogy akkor ne nézze, papa, az én döntésemet meg hagyja meg nekem. Majd azt én tudom. Most megnézem, és aztán eldöntöm, teszek-e ilyet még egyszer. Ha bajom van vele, vagy van jobb dolgom, akkor majd legközelebb nem nézem. Ha mindenkinek lesz jobb dolga, akkor senki se nézi, és megbukik jól.

Ez nem reality, ha netán kétséges volna, bár az RTL nem nagyon igyekszik elhelyezni műfajilag. Ez egy tévéjáték, lehet örülni, hogy ismét van magyar tévéjátékgyártás; egyesek szerint például azért sem szabad anyagárban eladni a Magyar Televíziót, hogy legyen tévéjátékgyártás, csak így önmagáért. Hát nesze, itt van. Üzleti alapon, nem ám közpénzből.

A reality itt csak egy technológia, vagyis nem szórakoznak napokig azzal, hogy minden színészt külön beállítsanak és bevilágítsanak, és elpróbáljanak minden párbeszédet, hanem összeterelik a delikvenseket, megmondják nekik, mi a teendő, azok meg megcsinálják, ahogy esik. Utána csak meg kell vágni, és kisípolni a bazmegeket. Így megy bele az életszag. Az, ami a Szomszédokból meg a többi építő jellegű cuccból általában hiányzik. Majd egyszer vitassuk meg, nem rombolóbb-e olyan világot hazudni, ami nincs és sose volt.

Buliznak és dugnak. Ja hogy maga nem szokik?
Ehhez a technológiához persze szükséges legalább egy pár olyan munkás, aki igazából növény. Mint ez a csempeszájú pornószínésznő. Azt ugye tudjuk, minek az eufemizmusa a "pornószínésznő"? Köszönöm. Szóval ha már tilcsukbe, akkor célszerűbb volna előbb az ilyen embereket betiltani, nem a műsort. Ők csinálják saját maguknak. De a műsorokba nem soroznak. Aki nem akar, annak nem kell.

A végeredmény, hogy ez a pár ember szerződésszerűen szétrombolja a szétrombolandót, bulizik és dug különösebb koreográfia nélkül. És nincs is ezzel semmi baj, posztmodern művészfilmek százai dolgoznak fel hasonlóan épületes történeteket, csak azok kiesnek már a filmszemle selejtezőjén. De az azért tényleg sajátos, hogy ha egy filmben mindenki seggfej, netán kábítószerezik, halomra lövöldözi egymást vagy autót lop, akkor az a valóság megdöbbentően érzékeny ábrázolása meg maró társadalomkritika. Ha meg ez egy tévéműsorban történik, akkor kútmérgezés. Vagy az a baj, hogy élesben megy? Pont azért lehet mdöbb. érz. ábr. Hogy se füle, se farka, csak csöcse van neki, az meg attól van, hogy a világunk is ilyen kaotikus és irracionális és érthetetlen. Kafka írt erről egy csomót, csak kifelejtette a közepéből a csöcsöt. Se ő, se más nem mondta sose, hogy olyannak kell lenni, mint a hősei. Bogárnak, sag' schon.

Istenem, ezek a hősök ilyenek. Buliznak. Meg dugnak. Nyáron. Ez az élet, Babolcsai professzor úr. Vagyis ez itt a fikció. Buliznak és dugnak. Ja hogy maga nem szokik? Hát, az egy tök másik probléma.