Se Karsait, se Tarlóst nem sértette meg Bánó

2008.02.21. 10:31
Karsai József nem ért egyet azzal, hogy a vele készített interjú hangneme miatt Bánó András nem vezetheti a jövőben az MTV Nap-kelte című műsorát, és Tarlós István se érzi, hogy a Napkeltében hátrányos megkülönböztetés érte volna.

"Kijelentem, hogy engem Bánó András a Kereszttűz műsorában semmilyen formában nem sértett meg. Nem tett semmi olyan utalást, ami akár a politikai, akár a személyi jogaimat sértette volna" - hangsúlyozta.

Mint írta, a riporter dolga az, hogy feltegye kérdéseit, a képviselőnek pedig válaszolnia kell arra a legjobb tudása szerint.

Közölte, úgy látja, a Bánó Andrással szembeni eljárás súlyosan sérti a sajtószabadságot, és "alkalmas lehet arra, hogy megfélemlítse az egész magyar sajtót, minden újságírót".

Karsai József azt kérte az MTV Etikai Bizottságától, vizsgálja felül állásfoglalását, és a sajtószabadság érdekében változtassa meg döntését, ellenkező esetben veszélybe kerülhet minden televíziós politikai műsor.

Tarlós István is úgy nyilatkozott, hogy nem tett panaszt Bánó András ellen, és nem támogatja, hogy bárki is rá hivatkozva távolítsa el a képernyőről a Nap-kelte műsorvezetőjét. "Nem mártottam be senkit" - fogalmazott a politikus, aki nem érzi indokát panaszt tenni, nincs igénye, hogy Bánó Andrást eltávolítsák, és nincs kifogása az ellen, hogy vele vitatkozzon a műsorban.

"Ha azt mondanám, Bánó András a barátom, akkor hazudnék, ugyanakkor egyáltalán nem állíthatom, hogy engem a Nap-keltében valami hátrányos megkülönböztetés érne, és ezt különösebben Bánó részéről sem éreztem" - mondta Tarlós István. Hozzátette: ha az MTV etikai bizottsága megkeresi, a testület előtt is elmondja ugyanezt.

A csütörtöki Népszavában megjelentek szerint a döntést Dobos Menyhért, az MTV közéleti igazgatója hozta meg, miután a műsorvezető ellen etikai panaszok merültek fel.

A vizsgálat indoklása szerint Bánó András Karsai József szocialista országgyűlési képviselővel "indulatosan" beszélt az egészségbiztosítási reformról (videó itt), a másik esetben pedig "érzelmektől túlfűtött" volt, amikor Tarlós Istvánnal, a Fidesz népszavazási kampányának irányítójával készített interjút (videó itt).

Bánó András a lapnak nyilatkozva érthetetlennek nevezte a döntést.