Álújságírók is zsaroltak egy kínai bányát

2008.11.27. 12:29
28 szélhámos volt a 60 újságíró közül, akik pénzt követeltek hallgatásuk fejében egy kínai szénbányától, ahol szeptemberben bányaszerencsétlenség történt.

A Sanhszi tartománybeli bánya elmulasztotta bejelenteni a régió illetékeseinek, hogy a baleset egy bányász életébe került, közölte egy pekingi napilap. Az esetet kiszagoló újságírók az Új Kína hírügynökség szerint 320 ezer jüan (9,5 millió forint) kenőpénzt csikartak ki a bányától. A hatóságok összesen 60 zsarolót kapcsoltak le, közülük 28 álriporter. A zsebre vágott pénz javát már visszafizettették velük.

A tartomány sajtó- és kiadványirodája szerdán sajtóértekezleten ítélte el a zsaroló riportereket, és azt az elharapódzó jelenséget is, hogy egyesek újságírónak adják ki magukat.

Kínában nem ritkák az ilyen botrányok. Tavaly négyen kerültek börtönbe, mert azzal tartottak sakkban egy helyi hivatalt, hogy leleplező információkat hoznak nyilvánosságra a kormány földhasználattal kapcsolatos visszaéléseiről. Januárban egy pekingi újság riporterét verték agyon felbérelt gengszterek, miközben adatokat gyűjtött egy engedély nélküli szénbányáról. A rendőrség szerint nem volt megbízása a lapjától.

A kínai szénbányákat a világ legveszélyesebb üzemeiként tartják számon. Tavaly 3786 bányász vesztette életét különböző katasztrófákban.