Magaskultúráltaknak kötelező: Tannhäuser Bayreuthból a Bartókon

2007.06.28. 17:08
Akik aláírták a Mezzo melletti petíciót, azok nem hagyhatják ki a Bartók Rádió élő közvetítését Bayreuthból, a Richard Wagner-operákat megszólaltató ünnepi játékokról július végén.

A Bartók rádió az idén is több előadást közvetít egyenes adásban a bajorországi Bayreuthból, a Richard Wagner-operákat megszólaltató ünnepi játékokról, amelynek rendezvényén több magyar művész is fellép.

Július 25-én különleges felújítást sugároznak az úgynevezett Zöld dombon épült fesztiválszínházból: A nürnbergi mesterdalnokok című vígoperát Katharina Wagner jegyzi rendezőként.

Wolfgang Wagner leánya évek óta dolgozik az ünnepi játékokon, de önálló rendezőként most mutatkozik be. Három évvel ezelőtti Lohengrin-koncepciója Budapesten megosztotta a közönséget.

Franz Hawlata énekli Hans Sachs szerepét, Stolzingi Walter pedig Robert Dean Smith lesz, ő volt a dalnok az előző, 1999-es produkcióban is. Az amerikai énekes a közelmúltban Budapesten Richard Strauss koncertszerűen megszólaltatott Ariadné-részleteiben aratott nagy sikert a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjein.

Éva Pogner szerepét az amerikai Amanda Mace kapta, az énekesnő a New York-i Wagner Társaság ösztöndíjasaként érkezett Európába, ahol több intézményben folytatta képzését.

Mivel újra játsszák a Tannhäusert, Németh Judit ismét Vénuszt énekli az ünnepi játékokon, az opera idei előadásait az itt először fellépő Fabio Luisi vezényli. A Tannhäusert július 26-án közvetíti a Bartók rádió.

A tavaly felújított Nibelung gyűrűje-ciklust az idén is Christian Thielemann vezényli. A zenedráma-trilógia előjátékát, A Rajna kincsét július 27-én, A walkürt július 28-án sugározzák.

A Siegfried július 30-án, Az istenek alkonya augusztus 1-én szólal meg az éterben. Az augusztus 2-i Parsifal-közvetítés és a másik két előadás dirigense egy "régi" bayreuthi muzsikus, Fischer Ádám.