Mátyás
-4 °C
5 °C

Bayer Zsoltot gyűlöletkeltés miatt bepanaszolták

2008.07.18. 11:10
A romák elleni gyűlöletkeltés miatt tettek panaszt az ORTT-nél Bayer Zsolt és az Echo TV Mélymagyar című műsora ellen.

Gyűlöletkeltést vélelmező nézői beadvány alapján elrendelte az Echo TV Mélymagyar című műsora július elsejei adásának vizsgálatát a médiahatóság - mondta Vékony Éva, az Országos Rádió és Televízió testület (ORTT) szóvivője.

A panaszos állítása szerint "a műsorban mind Bayer Zsolt, mind a műsor riportere gyűlöletre uszított és a köznyugalmat, a társadalmi békét veszélyeztette, mivel a falusi romákat (általuk használtan: cigányokat) bűnöző, deviáns, a polgárok együttélését folyamatosan veszélyeztető társadalmi csoportként állította be".

A panaszos szerint "olyan egyedi (egyébként meg nem nevezett) tények alapján általánosítottak, amelyek a társadalomtudomány mai állása szerint az általánosításra alkalmatlanok", a műsor végkicsengése pedig az volt, hogy "amennyiben a roma lakosság folytatja korábbi magatartását, számíthat a magyar lakosság megtorlására".

Kiragadta

A műsor valójában június 29-én ment először adásban, a július elsejei adás már csak ismétlés volt. A vita kiindulópontját Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnökének Magyar Narancsban megjelent interjúja adta. Bayer ebből a cikkből idézte szó szerint Kolompár szavait, miszerint „van az embernek egy természetes tűrőképessége, de nem kell cigánynak lenni ahhoz, hogy valaki, aki napi megaláztatásban él, kiboruljon, és elveszítse a fejét. Ha támadják, természetes, hogy az ember védekezne, akár szélsőséges eszközökkel is". Bayer ezek után ezt a mondatot a többségi társadalomnak a roma kisebbség elleni védekezésére alkalmazva fejtette ki beszélgető társaival együtt, hogy a roma lakosság előbb vagy utóbb számíthat„ a magyar lakosság megtorlására".

A beszélgetésben több olyan bűncselekményt is felidéztek és romáknak tulajdonítottak, amelynek nem volt etnikai éle, sőt nem is romák követték el (például a kaposvári diákgyilkosság), egyes bűncselekmény-típusokat pedig kizárólag a romák számlájára írtak.

Mindemellett Bayer Zsolt csak kiragadott, félreértelmezhető részeket olvasott fel Kolompár Orbán nyilatkozatából. Hiszen a kisebbségi vezető az interjúban egyértelműen jelezte, hogy nem ért egyet az erőszakkal. A felolvasott mondat előtt közvetlenül például azt nyilatkozta, hogy „nem üthetünk vissza, mert akkor nem háromszáz, hanem hárommillió ember üt vissza".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!