Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Benji, a kutyasztár visszatér

2003.09.09. 12:49
Benji, gyermekkorunk kutyakedvence 16 év után most visszatér a filmvászonra - méghozzá azzal a nem titkolt céllal, hogy minél több embert buzdítson a menhelyi kutyusok örökbefogadására.
Az eredeti Benji-film 1974-ben került a mozikba, majd éveken keresztül a képernyőn szórakoztatta az állatbarátokat. Az akkori kutyasztárra Frank Inn kutyakiképző bukkant a kaliforniai Burbankben egy kisállatmenhelyen, az ötletadó pedig a rendező yorkshire terrierje, Sir Benjamin of Courtney, azaz Benji volt. A film annyira sikeres volt, hogy az amerikai állatvédők szerint jelentősen fellendítette a menhelyi kutyák örökbefogadását. Különlegessége abban rejlett, hogy az első olyan akciófilm volt, melyben egy kutya maga fejezte ki mondanivalóját, emberi alámondás, szöveg nélkül.

Joe Camp rendező, amikor 2001-ben úgy döntött, hogy feleleveníti a Benji-legendát, hatalmas hírverés közepette több tucat menhelyet bejárt országszerte, hogy megtalálja a megfelelő kutyát. A 2 év körüli új Benjire végül Gulfportban, Mississippiben bukkant, ahonnan - a hírverésnek hála - ottjárta után egy hónapon belül az összes kutya gazdára talált.

Olyan, mint régen
Olyan, mint régen
Camp rajta kívül két lehetséges jelöltet talált még: egyiküket Los Angelesben, a másikat Chicagoban. A három kutyát ezután együtt térningezni kezdte, hogy kiderüljön, melyikük a legalkalmasabb a feladatra; melyikük tudja leggyorsabban elsajátítani a prüszkölést, morgást, fejrázást és az érzelmeket kifejező mozdulatokat.

A legtanulékonyabbnak a mississippiből származó kutyus bizonyult, aki feltehetően si-cu és lhasa apso keverék. Negyedik Benji fantasztikus kutyahölgy; igazi "főnyeremény". A filmben kan kutyát játszik, és szerepéhez méltón férfiasan bírta a 10 hetes forgatás megpróbáltatásait is Utahban.

Természetesen a többi eb "se kutya": a los angelesi kutyus hasonlít Benjire és alkalmas rá, hogy szerepeljen helyette, ha szükséges lenne; őt a társproducer, Margaret Loesch fogadta örökbe. A chicagoi kutyusnak, Shaggynek pedig olyan egyénisége van, hogy saját jelenetet érdemelt ki a filmben. Őt és Benjit Camp megtartotta és azóta már mindketten igazi családtaggá váltak.

Az egykor az utcán kóborló, éhező és kiszolgáltatott kutyák sorsa arra késztette Campet, hogy újraírja a forgatókönyvet, mely eredetileg egy egyszerű karácsonyi történet lett volna. Az új sztoriban komoly szerepet kapott a kóborkutya-sors, előkerülnek benne a menhelyek és a felelőtlen szaporítók is. Camp sokat harcolt azért, hogy a film olyan lehessen, amilyennek megálmodta. Sok ajánlatot elutasított, mert a stúdiók beleszólást követeltek a forgatókönyvbe. Nem hagyta, hogy a mozi csöpögőssé váljon, beszélő kutyákat, narrátort, animációkat vagy egyéb hatásvadász eszközöket vessenek be.

A forgatás közben Camp egy alapítványt is létrehozott. A Benji Pajtásai Alapítvány a menhelyre kerülő megkínzott és bántalmazott állatokat segíti majd, mielőtt új otthonba kerülnek. A kampányban Benji is részt vesz; a hirdetések főszereplőjeként emlékezteti majd az embereket, hogy milyen kedves állatokat találhatnak a menhelyeken. Akárcsak hazákban, az Egyesült Államokban sincs ugyanis mindenki tisztában azzal, hogy pontosan mit jelent a menhely szó, ahogy sokan azt sem tudják, hogy a menhelyeken rengeteg gyönyörű, intelligens, sőt, fajtatiszta eb várja, hogy örökbefogadják.

A Benji (1974), a For the Love of Benji (1977) és a Benji the Hunted (1987) filmek közel 80 millió dolláros bevételt hoztak; ebből az eredeti, első Benji közel 40 milliót ért el, ami a 70-es években hatalmas pénznek számított. A legújabb, 5 millió dolláros költségvetéssel készült Benji-film jövő nyártól lesz látható a mozikban és remélhetőleg nemcsak minden eddigi bevételt megdönt, de talán ahhoz is hozzájárul majd, hogy néhány hontalan eb sorsa jobbra forduljon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?