Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Dettó

2002.04.30. 11:34
Első számait éli Magyarország kedvenc sztármagazinjának házon belül teremtett konkurenciája, a Best. Ómolnár Miklós társasági guru, a Zámbó család lelki társa immár két sztárkalendáriumot is szerkeszt hetente. Nincsen nehéz dolga. Megcsinálják a stábbal a heti Storyt - vezető hír: Szellő Istvánéknál nő a gyerek -, majd a sztármagazin régi anyagait beleszelektálják a Bestbe. Ha a Best stábja megy ki terepre, akkor meg fordítva.
Egy kis sajtótörténelem: a Story magazin öt éve indult. Eleinte a Kacsa-vonulaton haladtak, azaz írtak félreérthetőt, még csúnyát is a híres emberekről. De lassan rájöttek, nem kell ez, meg az érettségi bankettnyi hazai sztár is utálni fogja őket, és az 1999/2000 tanévtől a cikkek első számú céltárgya a baba lett, a továbbiak: esküvő, szerelem, family values. Az összes fellelhető hazai pszeudo és még pszeudóbb sztár fotózkodott a mamájával - Pataki Attila például felülmúlhatatlanul szereti az anyját -, de elsősorban a gyereket tartják a fotós elé, attól ugrik a példányszám.

"...a Best szeretne húzósabb lenni. Próbálnak is, igaz csak nyolcas betűmérettel, csipkelődni, kiszivárogtatni ezt-azt. "
Azonban ahol fény van, ott árnyék is van. Kellemetlen dolgokról is hírt kell adni időnként, szerencsére csak külföldről. A nemzetközi színtéren például még olyanok is vannak, akik leszbikusok - mint Drew Barrymore -, mi is sajnáljuk, de így van, tessenek megnyugodni.

A Story tehát spanja lett a sztároknak, már semmi derogálót nem mernek írni, zavartan félrenéznek, ha Eszenyi Enikő ferdén húzza ki a szemöldökét. (Verebes István mesélte az ATV-n, hogy a Story egy kolleginája elsírta magát a telefonba, mikor megtagadta tőle az információt, hogyan szokott fogyókúrázni.)

Az újonnan indult Best szeretne húzósabb lenni. Próbálnak is, igaz csak nyolcas betűmérettel, csipkelődni, kiszivárogtatni ezt-azt. A lap drágább, mint a Story, a kiadó láthatóan a biztos anyagi bázisú vásárlóközönség felé szeretné pozícionálni. Érezhetően igyekeznek ebben a magazinban érdekesebb sztorikat szállítani. A főszerkesztő, Ómolnár Miklós nem akadálya, hogy a Best kikerülje a Story tabloidjait. Ne feledjük, a Story harmadik oldalán mosolygó patriárka szerkeszti az FHM-et is, ahol a fétisszexbe és a fejvadászok titkaiba vezeti be a férfilakosságot. Ómolnár tehát differenciált egyéniség, igazából másra vágyik, mint Marsi Anikó kiváló pulykanyaklevesét szerkeszteni Madonna elé (cím: "Újra gömbölyödik a pocakja?") egy hosszú életen át.

Az igazi akadálya az érdekesebbé válásnak - már ha valakinek érdekes, mit csinál szabadidejében egy tévébemondó - az anyaghiány. Elég feltűnő az üresség a külföldi hírek esetén is, de igazán a belföldi sztároknál égető a sztorihiány.

"A Best virtuális világában bármi megtörténhet, legfeljebb visszavonják, ez egyből két cikk, másfél-másfél flekk."
Eleve a tévéből tájékozódó olvasók meglehetősen kevés embert ismernek. Necces például a Thor Heyerdahl haláláról szóló sztori - ízlésesen a Záróra rovatban -, nem mindenki ismeri a Kon-Tiki történetét. Másrészt meg senkivel sem történik semmi, akivel meg igen, az nem számol be róla. Úgyhogy marad a csecsemőgondozás Szandinál, mint téma, és emellett egy párhuzamos univerzum kreálása.

A Best virtuális világában bármi megtörténhet, legfeljebb visszavonják, ez egyből két cikk, másfél-másfél flekk. Az utolsó szám többek között a következő cikkekben tért át a párhuzamos világra: az E.T. szereplői haragszanak Spielbergre, mivel nem lettek világsztárok, hiába filmeztek vele. Az áldozatkész Cherie Blairt imádják a britek. Nem állítanám ilyen biztosan. A személyes kedvencem: Penelope Cruz otthon szaggatja magán az YSL ruháját, mert Tom Cruise elhagyta. Ez a sztori a Best első számában kezdődött, ahol egy hosszú, Claire Kenneth-forgatókönyv szerint működő történetet adtak elő a szakításról. Vegyél feleségül!- kiabálta Penelope Tom Cruise-nak. Nem veszlek, felelte idegesen a sztár, aki nem érezte elég biztosnak a köteléket kettejük között, és felhajtott egy pohár ásványvizet. Én Nicole Kidmant szeretem, Penelope, rájöttem erre, nemrég.

"Remek szakdolgozattéma lehetne mindez a gender studies tanszéken, de a lapkritika szemszögéből a lényeg, hogy a Best ugyanolyan ótvar, mint a Story."
A spanyol színésznő azóta mindenhol megcáfolta az álhírt, de a Best ebbe nem nyugszik bele. Ők folytatják a történetet, az olvasók meg nem olvassák az Ananovát. "Soha nem voltam erőszakos - nyilatkozta megtört hangon Cruz az egyik spanyol rádióadónak - csak amikor a boldogságomról volt szó. Szerettem egy férfit, és azt akartam, hogy babával pecsételjük meg a szerelmünket. Olyan nagy bűn ez?" Vajon hogy folytatódik a megrendítő történet? Kibékülnek, vagy végleg eltört valami? Érdemes tehát olvasni a Bestet, csak ott tudjuk meg, mi lesz a kidobott virtuál Cruzzal. Én nagyon szeretnék egy Möbius-szalag szerű sztorit, kibékülnek, összevesznek, kibékülnek, összevesznek, az idők végezetéig. És vesszenek össze mindig máson.

Lassan zárjuk le az elemzést. Lényeges jellemző, hogy a Bestben, éppúgy mint a Storyban, mindenki megbűnhődik, akinek túl jó dolga van, aki túlzottan élvezi az életet. Mármint a nők esetében. A nők áldozatkészek, feladják a családjukért önmagukat (Mónika anyukája, Lajcsi felesége stb.), gyerekért a karriert, aki meg nem, az boldogtalan (Sandra Bullock), vagy megveti az öreg szüle Nemtiben (Anettka). A híres, gazdag nők abszolút nem boldogok, hiába állnak az Audik A6-ok a parkolóban, ha az asszonyok sírnak a hálószobában. Schumacher mamát is elhanyagolják a Schumacher fiúk, - gondolom, ja - de ez semmi, Kohl felesége napfényallergiás volt. Remek szakdolgozattéma lehetne mindez a gender studies tanszéken, de a lapkritika szemszögéből a lényeg, hogy a Best ugyanolyan ótvar, mint a Story.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?