Szeptember 11 a legemlékezetesebb a tévében

2007.10.16. 10:34
Egy brit digitális tévészolgáltató megszavaztatta a tévézés legemlékezetesebb pillanatait. Mind a tizet megnézheti itt és most.

A New York-i ikertornyok leomlása volt az utóbbi 50 év legemlékezetesebb televíziós pillanata - legalábbis ez derült ki abból a brit közvélemény-kutatásból, amelyet egy digitális tévécsatorna folytatott nézői körében kedden.

A Freeview digitális tévészolgáltató - amely Nagy-Britanniában elsőként Whitehavenben és környékén váltotta fel hétfőtől teljesen a földi sugárzást - 2000 néző szavazata alapján állította fel az utóbbi fél évszázad legmélyebb nyomot hagyott műsorainak sorrendjét.

A tévés hírcsatornák által 2001. szeptember 11-én élőben közvetített New York-i terrortámadás sokkja még a holdra szállás és a berlini fal leomlásának felemelő pillanatait is felülmúlta a voksolók szerint.

Diana hercegnő tíz évvel ezelőtti temetését a második helyre szavazták a brit tévézők, ezt követi Neil Armstrong 1969-es történelmi látogatása a Holdon, majd a hidegháborút lezáró falbontás húsz évvel később.

Az ötödik a Bob Geldof szervezte Live Aid koncert lett. A hatodik helyre a nálunk kevéssé ismert Two Ronnies humorsita duó Négy gyertya című szkeccsét szavazták a nézők , a hetedik pedig David Brent tánca lett az Office című tévésorozatból. Illetve az Office angol eredetijéből. A nyolcadik a Monty Python társulat Halott papagáj című jelenete(Csak alszik, ugye), míg a sportesemények közül a legelőkelőbb (kilencedik) helyezést az angolok 1966-os világkupa győzelme vívta ki. Tizediknek a John F. Kennedy elleni 1963-as gyilkos merényletet szavazták meg a digitális csatorna előfizetői.