Betiltottak egy szerb tévét

2006.04.26. 14:50
A Karic-klán érdekeltségi körébe tartozó csatornától megvonták a sugárzási engedélyt, a szerb sajtóegyesületek tiltakoznak, médiaháború készül.

Nem sugározza adásait szerdától, s várhatóan egy hónap múlva végleg megszűnik az egyik legnézettebb szerbiai televízió, a BK tévé.

Az országos műsorszórási ügynökség (RRA) kedden késő este úgy döntött, hogy harminc napra megvonja a BK tévé működési jogát, mert a 2004-es parlamenti választási kampány idején megsértette a műsorszórási törvényt, és azóta is folytatta ezt a gyakorlatot. Szerda hajnalban rendőrök szállták meg a BK tévét, hogy érvényt szerezzenek a testület döntésének. Lekapcsolták két belgrádi műholdas adóját, de mivel a vidéki átjátszóállomások továbbra is üzemeltek, az ország nagy részén kábelcsatornás rendszerben továbbra is láthatók voltak a tévé műsorai. Szerda déltől azonban már sehol sem fogható a BK tévé.

A RRA szerint az ideiglenes hatályú intézkedésnek nincs köze ahhoz, hogy a testület a minap a nemzeti frekvenciák kiosztásakor megvonta a sugárzási jogot a 12 éve működő BK-tól, amely a harmadik legnézettebb tévéállomás Szerbiában. A frekvenciamegvonásról szóló döntés ellen fellebbezni lehet harminc napon belül, így az egyelőre nem hatályos - tudatta az RRA. A frekvencia megvonását a műsorszórásért felelős testület azzal indokolta: több ízben figyelmeztette a BK tévét, hogy műsoraiban favorizálja Bogoljub Karicot és az ő Szerbia Ereje Mozgalom (PSS) nevű pártját. A másik ok az, hogy a tévé többségi tulajdona két olyan vállalaté - a Karic vezette BK-vállalatbirodalomhoz tartozó Astra Banké és az Evropa biztosítótársaságé -, amelyek ellen csődeljárás folyik, ráadásul emiatt zárolva van a tévéállomás számlája is.

Elemzők élnek a gyanúperrel, hogy a független testületként működő RRA mindkét döntését politikai nyomásra hozta, és ez része a politikai ambíciókat tápláló Bogoljub Karic és vállalatbirodalma elleni fellépésnek.

A hatóságok tavaly decemberben csaptak le a BK-csoportra, megvonták a működési jogot az érdekeltségébe tartozó legnagyobb szerbiai mobiltelefon-szolgáltatótól, a Mobteltől. Bűnvádi eljárások indultak a vállalat vezetői, illetve Bogoljub Karic és testvérei ellen. A Karic-klán tagjait hivatali visszaélésekkel, több millió eurós adócsalásokkal vádolják. Bogoljub Karic és két fivére lassan harmadik hónapja ismeretlen helyen, állítólag Oroszországban tartózkodik, Interpol-körözés van érvényben ellenük.

A vállalatbirodalom elleni "putyini fellépés" miatt kevesen ágáltak Szerbiában, de BK tévé megszűnését már nem nézi jó szemmel a közvélemény, tiltakoztak a frekvenciamegvonás ellen szerbiai sajtóegyesületek, közéleti személyiségek és ellenzéki politikusok is. Médiaháborúról lehet beszélni, mivel a hadakozás lassan átterjed a kormányra: Dragan Kojadinovic kultuszminiszter követeli a kabinettől az RRA döntésének visszavonását és a testület felszámolását.