Bulvárbojkottal fenyegetőzik Alföldi és Hernádi

2003.09.23. 16:47
Színészek, médiaszemélyiségek csatlakoznak Alföldi Róbert és Hernádi Judit tiltakozó akciójához. A sértett sztárok ezentúl nem nyilatkoznak a bulvárlapoknak, de nem mondták, mit tartanak annak.
Bojkottot hirdetett két hazai médiaszemélyiség a bulvárlapok ellen. A Tv2-n sugárzott Jakupcsek-show című műsorban Alföldi Róbert és Hernádi Judit bejelentette, hogy polgári pert indítanak a róluk valótlan híreket közlő Villám és Star magazinokkal szemben, és ezután nem nyilatkoznak magánéletükről a bulvársajtó képviselőinek. Az Index információi szerint a bojkotthoz már több tucat televíziós személyiség, és szórakoztatóipari munkás csatlakozott, sőt több színész-érdekvédelmi egyesület is az akció mellé állt.

Bulvárvalóság

Idézetek a Star magazin legfrissebb számából
"Bizonyára emlékeznek rá, hogy másfél hónappal ezelőtt mekkora visszhangot a Valóvilág2 győztesének, Lacinak a botrányos viselkedése. (_)" anyaszült meztelenül rontott rá Carminra, a szintén modell hölgyre a szállodai szobájában. Laci 'természetesen' most is, csakúgy, mint a korábbi esetben, tagadja az állítást, na de, ugyebár, nem zörög a haraszt, ha nem húzzák."

"Újra kedvére büföghet, szellenthet, akár nyilvános helyeken is a Való világ első részének messze földön hírhedt játékosa, Oki."

"Balázs Pali, a fürtös hajú sztár nemrégiben levédette teljes nevét, mivel már elege lett abból, hogy egy hasonló nevű fiatalember az ő szerzeményeivel haknizik országszerte. A sztár joggal félti karrierjét, hiszen könnyen lehet, hogy a nagyközönségnek is feltűnik az igazság, miszerint a hasonmás sokkal jobban dalol, mint ő maga. A tehetség ellen pedig nem lehet a jog eszközével küzdeni."

A két ismert színművész keresetükben kártérítést követelnek a két bulvárlaptól, mivel azok, véleményük szerint, hazugságokat terjesztettek róluk. Alföldi Róbertről többek közt azt írták, hogy homoszexuális viszonyba keveredett egyik tanítványával, Hernádi Juditot pedig alkoholizmussal vádolták még. Mindkét cikkben számos szemtanú vallomása szerepelt, Hernádi mértéktelen italozásáról például egy bár pincérnője számolt be az újság hasábjain, de név szerint csak a cikkben támadott két színészt említették meg.

Hernádi és Alföldi menedzsere, Pécsi Júlia az Index kérdésére megerősítette, hogy már elkészült az a nyilatkozat, amelyben a színművészek tiltakoznak a magyar bulvársajtó etikátlan magatartása ellen, de ezt egyelőre nem szeretnék nyilvánosságra hozni, mivel most még a támogató aláírások összegyűjtésével foglalkoznak. A nyílt levélhez azonban már eddig is sok ismert színész és számos szakmai szervezet csatlakozott. Pécsi Júlia emellett elmondta, hogy már beadták keresetüket a két újság ellen, a nyilatkozat-bojkott azonban nem csak a Villámra és a Starra, hanem minden bulvárlapra vonatkozik, így a színészek ezentúl csak munkájukkal kapcsolatos kérdésekre válaszolnak az újságíróknak.

A bulvársajtó Xénia-láza

Az Index megkereste a hamis tények közlésével vádolt két bulvárlapot, amelyekről némi háttérnyomozás után kiderült, hogy ugyanannak a cégnek a tulajdonában vannak, és mindkét szerkesztőség ugyanabban az Andrássy úti irodában található. Az impresszumok tanúsága szerint ráadásul a két lap alkotógárdája is azonos, bár sokan más posztot töltenek be a Sztárnál, mint a Villámnál. Külön érdekesség, hogy a Star magazinnál a rejtélyes általános szerkesztőségi igazgató titulust Schmuck Andor, az MSZP expolitikusa, az Új Baloldal Országos Tanácsának egykori elnöke, és a Xénia-láz Egyesület valamikori vezetője viseli.

Szemelvények a Villám magazinból
"Liptai Claudia, annak ellenére, hogy csöppnyi humorral sem rendelkezik, legújabb műsorán dolgozik, ami alapvetően a humorműsor műfajába sorolható. (_) Az persze kicsit sem érdekli, hogy a tervezett arculat cseppet sem illik az egyébként is erőltetett stílusához."

"Fiatal kora ellenére komoly, felelősségteljes gondolkodásról tett tanúbizonyságot, amivel rácáfolt arra az előítéletre, miszerint a homoszexuálisok buták is egyben."

"Megúszhatták a peepshow költségeit azok a szerencsés járókelők, akik Eszenyi Enikő lakása felé jártak pár nappal ezelőtt. A színésznő ugyanis hosszú perceken át ide-oda szaladgált, a fürdőszobától a nappaliig, teljesen meztelenül."

A két bulvárlap szerkesztőségénél az Index kérdésére elmondták, hogy meglepte őket a tegnapi tévéműsor, hiszen nem kaptak hivatalos értesítést az ellenük indított perről, sőt, a cikkek megjelenése után a két színész sem kereste meg őket, hogy elmondják kifogásaikat, esetleg helyreigazítást kérjenek.

Schmuck Andor az Indexnek elmondta, hogy már máséfl éve dolgozik a két említett bulvárlapnál. Az üggyel kapcsolatban megjegyezte, hogy ugyan a Jakupcsek-showba meghívták, de a beszélgetsére azért nem ment el, mert a heti bulvárlapokat egyedül kellett olvna képviselnie.

Szóba kell állniuk

A televíziós személyiségek bulvársajtó-bojkottjával kapcsolatban Hofherr Krisztina, a Tv2 kommunikációs igazgatója elmondta, hogy eddig sem szabályozták, hogy a csatornán feltűnő művészek, műsorvezetők mit mondhatnak el magánéletükről, csak a műsorokkal kapcsolatos nyilatkozatokat ellenőrizték. A bojkotthoz csatlakozóknak így nem kötelessége, hogy pletykákkal lássák el a bulvárlapokat, azonban ezentúl is részt kell venniük a Tv2-n futó műsorok kampányában, így a bulvárlapok kérdéseire is válaszolniuk kell.

L. Kelemen Gábor, a Színes Mai Lap vezérigazgató-főszerkesztője nem fél a bulvárlapok elleni bojkottól, mivel véleménye szerint a sztároknak elemi érdeke, hogy minél többet foglalkozzon velük a sajtó. A Színes Mai Lap egyébként jó kapcsolatokat ápol a színészvilággal, és a televíziókkal, éppen ezért még soha nem fordult elő, hogy valaki helyreigazítást követelt volna egy pletyka miatt. Kelemen szerint az etikátlan újságírói magatartás inkább a sztárpletykákra specializálódott hetilapokra jellemző a magyar sajtópiacon.