Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Letiltották Bolgár Györgyöt a Kossuthon

2002.01.08. 12:09
A Beszéljük meg! című telefonos rádióműsor vezetőjét levélben váltotta le a Kossuth adófőszerkesztője. A döntés oka az volt, hogy a műsorban több hallgató is bírálta a rádió vezetését, amit a műsorvezető nem akadályozott meg.
A Beszéljük meg! szerdai adását már új szerkesztő vezeti, miután Perjés Klára, a Kossuth Rádió adófőszerkesztője leváltotta az eddigi műsorvezetőt, Bolgár Györgyöt - adta hírül a Magyar Hírlap.

A személyi döntés közvetlen indoklása az, hogy a népszerű telefonos műsorban több olyan hallgató is megszólalt, aki bírálattal illette a rádió vezetését. A műsorvezető ezeket az észrevételeket nem utasította vissza, és nem akadályozta meg a hallgatók megszólalását. Az inkriminált adásban egyébként a hallgatók nagy számban tiltakoztak a műsor tervezett megszüntetése ellen.

Bolgár György továbbra is főmunkatársként dolgozik a rádiónál, hamarosan megkapja munkaköri leírását, amelyből kiderül, milyen rterületen tudják őt tovább foglalkoztatni. A Beszéljük meg! már korábban is magára vonta a Kossuth vezetőinek ellenszenvét; megszüntetésén vagy átalakításán régóta gondolkoztak.

Bolgár a Népszabadságnak elmondta: Kondor Katalin elnökké választása óta számított a műsor ellehetetlenítésére, ezért nem lepte meg a lépés. A Beszéljük meg! adásait már egy alkalommal felfüggesztették az 1994-es választások előtt, de néhány hónap múlva újraindult.

A rádiónál nemrégiben már előfordult hasonló jellegű személyi döntés; akkor Farkasházy Tivadar, a Rádiókabaré főszerkesztője kényszerült távozni posztjáról, miután a vezetés választásra kényszerített a rádióműsor és a Heti Hetes között.

Perjés Klára a sajtónak nem nyilatkozott; az ügyről sajtóközlemény jelent meg (lásd a keretben).

A Magyar Rádió Rt. közleménye
Ettől a héttől kezdve a Magyar Rádió Rt. Kossuth adójának főszerkesztője nem számít a Beszéljük meg! című műsorra, mert az több pontban is megsértette a Magyar Rádió Közszolgálati Műsorszolgáltatási Szabályzatát - tájékoztatta az intézmény kedden közleményben az MTI-t.

Perjés Klárának, a Kossuth rádió adófőszerkesztőjének tájékoztatása szerint Bolgár György, a műsor vezetője továbbra is a Kossuth adónál dolgozik a belpolitikai szerkesztőség vezetőjének irányításával, és egyéb műsorkészítői feladatokat lát majd el.

Lapinformációk szerint Bolgár György múlt év december 21-én levélben tiltakozott amiatt, hogy a rádió vezetősége radikálisan csökkenteni kívánja a Beszéljük meg! című műsor idejét, és politikusokat, politológusokat is szerepeltetne a hallgatók véleménynyilvánítási lehetőségének rovására.

Perjés Klára a levélre válaszolva közölte Bolgár Györggyel, hogy nem tart igényt további munkájára.

Korábban a Honfoglalás 2000 Egyesület elnöksége azzal a kéréssel fordult Kondor Katalinhoz, a Magyar Rádió Rt. elnökéhez, hogy szüntessék meg a Bolgár György által vezetett Beszéljük meg! című műsort. Ezzel szemben a Nyugdíjasok Pest Megyei Szövetsége tiltakozott a műsor esetleges megszűntetése ellen.

Perjés Klára adófőszerkesztő a Kossuth adó új műsorstruktúráját ismertetve múlt év októberben az MTI-nek elmondta: "egyelőre a szokott idősávban jelentkezik Bolgár György Beszéljük meg! című telefonos műsora, de néhány héten belül változás várható, mert a műsor félreviszi a hallgatókat, amikor azt a látszatot kelti, mintha egy-egy hallgatói vélemény a Kossuth rádió álláspontja lenne".