Perelne a Magyar Rádió Bolgár műsora miatt

2002.02.14. 13:08
A Magyar Rádió perre megy, ha a Budapesten és környékén sugárzó Klubrádió nem változtatja meg két műsorának címét - olvasható a Magyar Hírlap csütörtöki számában. A közszolgálati rádió szerint ugyanis a kereskedelmi adó a Megbeszéljük és a Krónika pont délben című műsoraival jogsértést követ el. A Klubrádió vezetői viszont úgy gondolják, a műsorcímek más szóösszetételben szabadon használhatók.
"Álláspontunk szerint az önök által használt elnevezés összetéveszthető az MR Rt. mint védjegyjogosult által használt Beszéljük meg megjelöléssel, hiszen ugyanazon ige többes szám első személybeli ragozott változatai, felszólító, illetőleg kijelentő módban" - írta Hollós János, a Magyar Rádió alelnöke a Klubrádiónak. A másik sérelmezett cím: Krónika pont délben, amely - az alelnök álláspontja szerint - a Kossuth rádió Krónika című műsorával téveszthető össze.

A Magyar Rádió mindkét címet levédette, így mindkét esetben védjegyjogosult a közrádió - jelentette ki Kóber Erika, az MR jogi irodájának vezetője. Ha a Klubrádió nem szünteti meg a jogsértést, készek akár bírósághoz is fordulni - állítja a rádió jogásza.

Az igaz, hogy a Magyar Rádió annak idején levédte a Beszéljük meg címet, azonban ezt velem közösen tette - mondta el a Magyar Hírlapnak Bolgár György. Hozzátette: így ezt a címet ő sem használhatja, de nélküle a közrádió sem. Egyébként ezt a műsort ő találta ki, és hosszú évekig ő csinálta. A neves újságíró-rádiós szerint új műsorának címe, a Megbeszéljük, egyáltalán nem sérti a szerzői jogot. Rudas Gábor, a Klubrádió Kft. ügyvezető-igazgatója is hasonló véleményen van: szerinte más szóösszetételben szabadon használható ez a cím, és hozzá hasonlóan nyilatkozott egy független jogász is.