A Blikk megvenné a Borsot

2009.02.06. 17:31
A Ringier megvenné a második legolvasottabb bulvár napilapot, a Borsot. 2001-ben megvették a Mai Napot, beolvasztották a Blikkbe, a Mai Nap régi munkatársai készítik most a Borsot. Ezúttal valószínűleg nem számolnák fel a felvásárolt konkurenciát.

A Blikket is kiadó Ringier meg akarja venni a Bors című bulvárlapot kiadó Híd Rádió Zrt-t. Erre utal legalábbis, hogy a Gazdasági Versenyhivatal közigazgatási eljárás keretében igyekszik feltérképezni a bulvárpiacot.

Információink szerint a Ringier Kiadó Kft és a Ringier AG együttesen szeretné megszerezni a Bors kiadóját, és a felvásárlás engedélyezésére nyújtottak be kérelmet a GVH-hoz. Az engedélyezési kérelem kivizsgálásra indított vizsgálat elsődleges célja, hogy megállapítsa piaci túlsúlyban vagy egyenesen monopolhelyzetben lenne-e a piacon a Ringier a Bors felvásárlása után, de ehhez először tisztázni kell, hogy milyen piacon meghatározó szereplő a Blikk. Vagyis, hogy mi a bulvárpiac.

Ha a napilapok piacát nézzük, akkor a Magyar Terjesztésellenőrzési Szövetség adatai szerint 2008 utolsó negyedévében a Borsból 88 ezer kelt el, míg a Blikkből 217 ezer. Ha a két lap egyesülne, akkor a Ringier országos napilapjait (Blikk, Népszabadság, Nemzeti Sport, és a felvásárlás után a Bors) körülbelül 480 ezer példány kelne el (már ha az eladási adatok nem változnak jelentősen), míg az összes többi fizetős országos napilapból legfeljebb 120 ezret adnak el naponta. Ez a szám félmillió eladott darabbal nő, ha a vidéki napilapokat is beleszámítjuk és további 308 ezerrel, ha az ingyenes Metropolt is. Vagyis ha a tágan értelmezett napilappiacot nézzük, csupán 33 százalékos részesedése lenne a Ringier lapjainak. Viszont, ha csak a bulvárnapilapokat nézzük, már nem mindegy, hogy a Metropolt bulvárnak tekintjük-e vagy sem, illetve hogy az interneten megjelenő bulvártartalmakat a piachoz számítjuk-e.

Egyszer már megvette

A Bors elődje az 1989 februárjában megjelenő Mai Nap tekinthető. A lapot 2001. február 19-én felvásárolta a Ringier Verlag AG, és a Blikkel összeolvasztva megjelent a Mai Blikk, amely 2001-ben a teljes bulvárpiacot uralta volna. A lap azonban csak három hétig működött csak konkurencia nélkül, utána a mai Nap egykori munkatársai megalapították a Színes Mai Lapot, amit a Ringier által benyújtott védjegyper miatt Színes Bulvár Lapra neveztek át 2004-ben. (2002 és 2004 között a Mai Nap is megjelent, mivel a Ringier bérbe adta a névhasználat jogát a Som-Média Rt-nek). 2007 május 29-től Bors néven adják ki a lapot, amelynek főszerkesztője a Blikk főszerkesztői székét is megjárt Pallagi Ferenc.

Információink szerint a Ringier ezúttal nem akarja összevonni a Borsot a Blikkel, inkább mindkét lapot fenntartva megakadályozná, hogy újabb szereplő léphessen be a bulvárnapilapok piacára.