Tévébreki 2003 - Az elsõ forduló

2003.12.18. 15:58
Elõször osztja ki az Index és olvasótábora a Tévényuszit és a Tévébrekit. Keressük az idei év legjobb és legrosszabb tévémûsorát, majd a következõ fordulókban személyeskedésbe kezdünk, és a képernyõsöket is megmérjük. Az elsõ körben azonban a leggyengébb produkcióra szavazhatnak. És hogy miért nyuszi és breki? Mert a nyuszi édi, a béka meg undi.
Nehéz feladat a magyar tévék kínálatának legszörnyûbb darabjait kiválogatni; még nehezebb megtalálni a legeslegrosszabbat. Nemcsak azért, mert borzalmas mûsorokkal tele a padlás, hanem mert az igazán rossz mûsorról lehetõleg elkapcsolunk. Mégis, évente egyszer mérlegelni kell, hátha értõ fülekre talál a népítélet, vagy ha nem is, legalább néhány rossz pillanattal viszonozhatjuk az év során minket ért megpróbáltatásokat.

Mert kínos percek voltak bõven. Látványok, amelyek miatt az egész emberi faj nevében szégyelltük magunkat, poénok, amelyeket intézkedõ rendõrtõl sem hagynánk szó nélkül, tehetségtelenség és hányavetiség felháborító burjánzása, apokalipszis, nemzethalál. De melyik volt vajon az Egy Mûsor mind alatt? Melyik az, amelynek egészséges darwini rendszerben már ötletkorában pusztulás a jussa?

Talán Tornóczky Anita kíméletlenül amatõr börtönriportja? A nyögvenyelõs vállalati jópofizást idézõ Lucifer? Liptai Claudia arcidegzsábás kabaréja? A tudálékos Vágó István okoskodása? Friderikusz Sándor ideológiailag képzett magazinja? Stahl Judit idétlenkedése ötvenfogú japánkaként? A Bravo-képregények gondolatbuborékait képernyõre adaptáló Hárman párban? Noszály Sándor hosszúra nyúlt pároztatása?

És ez csak apró töredéke a magyar tévék idén bemutatott, saját készítésû produkcióinak. Oly nehéz a választás - ezért is korlátoztuk a szavazást az országos, földi sugárzású tévék idén indult mûsoraira. Ki kapja, ki kapja be az Index 2003-as Tévébrekijét? Kit lepnek meg kollégái élõ békával szilveszterkor? Segítsen eldönteni, segítsen szelektálni. Itt az alkalom, hogy tekergesse kicsit a nagy, közös irányzékot!

A szavazás lezárult, az eredményeket az év utolsó napjaiban közöljük.

Egy év kritikákban
Perújrafelvétel - Katalin bírónõ
Megasztár - Zenebohócok
És ezt így hogy? - T-Akták
Nõgyûlölõk - Claudia
Avagy túlélni - Banánhéj
Rózsa, rózsa, harmatos - A Nagy Ő
Frei leguggol - 8 nap
A Nagy Ööö
Bermuda - Hárman párban
Kiborító - Vízönto
Kis magyar pornográfia - VV2
Őrület van itten máma - VV2
Popparódiák - Dalnokok Ligája
Polbeat - Friderikusz
Minisztershow
Pokoljárás - Lucifer
Arckiegyenesítés - Magánszám
Álarcosbál - Micukó és Szulák-show
Heti hetes - Mûszak után
Nekik 80
Lajcsi és a közszolgálat
Bordásfal a dzsungelben - Survivor
Balázsolás
Félkész átverés - Prézli
Romantika praecox
Feljebb mérés - IQ
Valóság bikiniben - Beach House
Vittem 300 milliót! - Hoztam egy milliót!