Megabírság az RTL-nek és a Tv2-tulajnak

2007.10.07. 09:38
A német kartellellenes hatóságok 216 millió euróra (ez 54 milliárd forintnak felel meg) büntették a magyar Tv2-t is tulajdonló ProSiebenSat.1-ot , valamint az RTL-t. Az indoklás szerint a két médiaóriás a piaci erőfölényét kihasználva olyan árazást használt, mellyel kárt okoztak a versenytársaiknak.

A tisztességes piaci verseny akadályozása miatt összesen 216 millió euró bírságot szabott ki a német kartell ellenes hatóság a magyar Tv2 tulajdonosának, a ProSiebenSat.1-nak, valamint az RTL-nek. A két médiaóriás a vizsgálatok szerint – kihasználva piaci erőfölényét – sokkal kedvezőbb árért vállalta reklámok megjelentetését, nehéz helyzetbe hozva ezzel versenytársaikat.

A hatóság döntése értelmében a ProSiebenSat.1-nak 120 millió eurót kell fizetnie, míg az RTL büntetése 96 millió euróra rúg. A ProSiebenSat.1 menedzsmentje deklarálta, hogy az új árazási modell nem változtat a kitűzött pénzügyi célokon, azokat továbbra is fenntartják.

A döntés nem befolyásolta negatívan a médiavállalatok részvényeinek árfolyamát. Sőt, a ProSiebenSat.1 papírjai 1,6 százalékot emelkedtek, míg az RTL részvényei 0,3 százalékkal kerültek feljebb.