Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lelövik Busht 2007 őszén

2006.09.01. 14:39
Az angol Channel4 az Egy elnök halála filmben megöli Busht. Amerikában már a bemutató előtt botrányt kavart a film, sokan attól tartanak, hogy a terroristák ötleteket lopnak a történetből.
Lelövi" George Bush amerikai elnököt a brit Channel 4 kereskedelmi tévéállomás: az elképzelt merényletről szóló, bemutatásra váró film témája azonban enyhén szólva nem aratott nagy sikert az óceán túlpartján.

Az egész estét betöltő filmdráma, amely a Death of a President (Egy elnök halála) címet viseli, 2007 októberében játszódik, egy olyan időszakban, amelyben az amerikai kormány kül- és belpolitikája a forgatókönyv szerint "mélyen megosztotta az amerikai társadalmat".

Szír orvlövész

Az alaptörténet szerint Bush Chicagóba látogat, ahol ugyan hatalmas háborúellenes tüntetés fogadja, a hivatalos programnak megfelelően mégis megtartja beszédét üzleti vezetők előtt. Amikor azonban távozik az előadás helyszínéről, egy szír orvlövész agyonlövi.

A film bemutatja azt a "nemzeti paranoiát" is, amelybe az Egyesült Államok a halálos merénylet után belesüllyed.

A másfél órás alkotást először a jövő hónapban, a torontói filmfesztiválon láthatja a szakmai közönség, nem sokkal ezután bemutatják a Channel 4 digitális nagy-britanniai tévécsatornáján, a More4-on.

A Channel 4 abban reménykedik, hogy a filmet jó pénzért Amerikában is értékesíteni tudja. Pénteki brit sajtóbeszámolók szerint azonban a tengerentúlon már a bemutató előtt olyan ellenséges a hangulat a művel kapcsolatban, hogy erre nem sok az esély.

Az amerikai Republikánus Párt külföldön élő híveit képviselő, londoni központú szervezet, a Republicans Abroad vezetője, Eric Staal a Daily Mirrornak azt mondta: a film "elborzasztó módon bánik el egy másik ország államfőjével".

A MediaWatch nevű amerikai tévétartalom-figyelő csoport illetékese egyenesen attól tart, hogy az alkotás "ötleteket adhat" egy valós merényletkísérlethez. John Beyer szerint "ha valami történik e film következményeként", akkor a Channel 4 vezetőinek kezéhez "fog vér tapadni".

Kifinomult alkotás

Peter Dale, a More4 igazgatója ugyanakkor kijelentette: a tévédráma "a kortárs amerikai társadalom gondolatébresztő kritikája", és "kifinomult alkotás".

A rendező, Gabriel Range a The Times pénteki számában közölt nyilatkozatában cáfolta, hogy szenzációhajhász célok vezérelték a film elkészítésére. Range szerint a számítógépes effektusokkal forgatott alkotás alapos kutatómunka eredménye; a készítők még FBI-ügynökökkel és "a terror elleni háború másik oldalán állókkal" is interjúkat készítettek.

A rendező kizárta annak lehetőségét, hogy bárki a filmből merítsen ihletet a Bush elnök elleni merényletre.

A Channel 4 egyébként Bush legfőbb szövetségesével, Tony Blairrel sem bánik kesztyűs kézzel. A társaság novemberben mutatja be azt az alkotást, amelynek sztorija szerint a brit kormányfőt Irakban elkövetett háborús bűnök címén bíróság elé állítják - írta a pénteki The Sun.