Június 1-jén újraindul a Rádió C

2003.05.22. 15:12
Megérkezett az EU-toll 4,4 millió forintos, árverésen elért ellenértéke, amely az első roma rádió működését segíti. Az adó június elsején ismét megszokott műsoraival jelentkezik.
A Kovács László külügyminiszter "athéni tollát" megvásárló személy - megerősített információk szerint a Tara Kft. képviselője - átutalta az összeget a Polgár Galériának, és csütörtökön átvette az íróeszközt.

Az aukciós ház keddi árverésén hárommillió-nyolcszázezer forintos leütési áron kelt el a golyóstoll, amellyel Kovács László aláírta a Magyarország európai uniós csatlakozásáról szóló szerződést Athénban, április 16-án. Az aukciós ház négynapos művészeti árverésén nulladik tételeként szerepelt Waterman Paris márkájú, 23 karátos aranygyűrűzésű, réz berakással díszített kerámiatoll kikiáltási ára 500 ezer forint volt, a licitálók percek alatt elérték a 3,8 millió forintos árat.

Mint az MTI a galériától csütörtökön megtudta, a vevő csaknem 4,4 millió forintot utalt át: ez az összeg magában foglalja a 3 millió forint feletti vétel esetén érvényes 15 százalékos vevői jutalékot is. Mivel a Polgár Galéria lemond mind beadói, mind vevői jutalékáról, a teljes összeget a Rádió C roma rádió kaphatja meg.

Cserébe EU-propaganda

Medgyessy Péter miniszterelnök az athéni aláírási ünnepség elott jelentette be, hogy a tollat, amellyel a külügyminiszter aláírja a csatlakozási szerződést, aukcióra kínálják fel a roma rádió megsegítésére. Kovács László az árverésen - amelyen Medgyessy Péter miniszterelnökkel együtt díszvendégként megjelent - azt mondta, hogy a Külügyminisztérium négymillió forinttal megtoldja az árverésből befolyó összeget. Szavai szerint "a támogatásért cserébe" a minisztérium azt várja a Rádió C-től, hogy népszerűsítse az EU-csatlakozás gondolatát.

Kerényi György, a Rádió C főszerkesztője az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy a felajánlott összeget a 48 millió forintos adósság törlesztésére fordítják. Tudomása szerint a Kovács László által felajánlott további 4 millió forint műsortámogatás lesz, amelyet akkor tudnak felhasználni, ha a rádió - a tervek szerint június 1-jén - újraindítja tartalmi műsorszolgáltatását. Kerényi György arról is tájékoztatott, hogy Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkára ígéretet tett: június 1-jéig 18 millió forintot utalnak át a rádiónak adósságállománya lefaragására.