Még mindig nincs pénze a Rádió C-nek

2007.11.15. 11:23
Az egyetlen hazai roma rádió még mindig pénzhiánnyal küzd: akár befektetőket is bevonnának az adó működtetésébe, de a függetlenségük nem adják. A Rádió C februárban egyszer már egyhónapos sztrájkkal tiltakozott az állami támogatás hiánya miatt, most viszont azért adnak több zenét, mert egyszerűen nincs pénzük saját gyártású műsorokra.

Továbbra is a forráshiány jelenti a legnagyobb problémát az első hazai roma rádióadó számára, nyilatkozta Csongor Anna kurátor, hozzátéve, akár új befektetőt is bevonnának a Rádió C-t működtető tulajdonosok.

Mint mondta, egyedül a néhány munkatárs alkalmazását támogató Országos Foglalkoztatási Közalapítvánnyal van hosszabb távú támogatási szerződésük, ezen kívül rendszertelen és tervezhetetlen, hogyan kapnak további juttatásokat.

Közlése szerint a tulajdonosok nem zárkóznak el attól, hogy befektetőt vonjanak be az adót működtető közhasznú társaságba, esetleg eladják a céget egy olyan érdeklődőnek, amelyik reális szanálási és működési tervet tesz le az asztalra, valamint nem kívánja megváltoztatni a médium profilját.

„Abban nem vagyunk partnerek, hogy valaki a Rádió C felvásárlásával jusson, szinte fillérekért, egy budapesti frekvenciához" - mondta Csongor Anna.

Mindig kevés volt a pénz

A 2001 októberében indított adó erkölcsi támogatásban sohasem szenvedett hiányt, az anyaginak azonban igencsak híján van, hangzott el már tavaly októberben, az ötödik születésnap alkalmából tartott rendezvényen is.

Azóta az adó többször kényszerült megszorításokra; néhány hónapja például ahhoz kérte az ORTT hozzájárulását, hogy - eltérve a műsorszolgáltatási szerződésükben foglaltaktól - kevesebb saját műsort adhassanak, ezzel is csökkentve költségeiket.

Idén februárban a rádió például egy hónapig csak zenét sugárzott, hogy így tiltakozzon az ellen, hogy az egyetlen roma rádió működését az állam nem biztosítja anyagilag. Ekkor felmerült, hogy Gáspár Győző showman megvenné a rádiót, és ügyvezető igazgatóként működtetné a csatornát, de erről a Rádió C vezetése hallani sem akart.

Az adó tavaly a pénzhiány ellenére még nagyszabású terveket dédelgetett: a műsorszolgáltatási jogosultság 2008-ban esedékes meghosszabbításakor országos rádióvá szerettek volna válni.