Fábry performansszal ünnepelte új műsorát

2005.05.06. 17:56
A kellékek közt egy amerikai nagykövet, egy orosz, egy ukrán és egy kanadai attasé, pár kabrió Cadillac meg egy fáradt szibériai tigris. Fábry Sándor megvalósítja mélyen szimbolikus álmát.

Fekete öltönyös testőrök sétálnak a gyepen, időről időre eltűnődve megállnak, ilyenkor finoman megnyomják a bal fülökbe helyezett fülhallgatót, és valamit pusmognak jobb mandzsettagombjukba. Kicsivel arrébb rendőrök pásztázzák a terepet, még a közeli játszótéren homokozó gyerekek sem emelhetik úgy fel a lapátot, hogy ne vennék észre. Készültség van, biztonsági zónák és állandó megfigyelés, mintha rangos külföldi küldöttség érkezne koszorúzni a szovjet hősi emlékműhöz, vagy mintha Michael Jackson dedikálna az amerikai nagykövetség előtt.

Tigris, attasé, nagykövet

Pedig a Szabadság tér gyepén az RTL Klub rendez sajtótájékoztatót, Fábry Sándor és Wahorn András új tévéműsoráról, amelyben a nyolcvanas évek magyar undergroundjával jó kapcsolatokat ápoló showman és a nyolcvanas évek magyar undergroundjának húsz százalékát jelentő képzőművész Los Angelesből Alaszkán és Szibérián át Budapestig autókázik egy Cadillackel.


Tekintse meg képeinket!
A testőrök nem Fábry miatt kószálnak a téren, hanem mert a sajtótájékoztatón az orosz, az ukrán, a kanadai attasé és egy szibériai tigris mellett részt vesz George Herbert Walker, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is.

Nagypolitikáról azért nincs szó, csak Wahorn és Fábry megvalósítják régi nagy álmukat, talán még a hetvenes évek elején találhatták ki az emlékmű talapzatán ücsörögve részegen.

Big sleep

"Három Cadillac kabrió, az elsőben csak miniszoknyás csajok, mi meg a másikban integetünk, a konvoj lassít, vakuk villannak, mi pedig nyugodtan elindulunk az emelvény felé, amit csak nekünk ácsoltak ide a szovjet emlékmű és az amerikai követség közé" - mondhatta elábrándozva Fábry.

"És mi integetünk, alattunk pedig a szovjet meg az amerikai nagykövet tapsolnak" - tette hozzá minden bizonnyal lelkesen Wahorn, majd egymás után többször az akcionizmus és a performance szavakat suttogta a Kőbányai Világos üvegébe, amit éppen akkor bontott fel az emlékmű márványtalapzatán.

"És lesz tigris is, tigris az mindenképpen kell, baszd meg" - felelhette erre Fábry, akit ekkora már kissé elkapott a lendület, és már a tengernagyi zubbonyát, sőt a zubbony aranygombjait is elképzelte.

Aztán így is lett. Péntek délelőtt egy rezesbanda kíséretében bevonul a három Cadillac, elől a két párducmintás ruhácskában ücsörgő csaj, egy Fábry-Wahorn felíratú vörös szalaggal átkötött glóbuszt tartottak fejük fölé. Nemsokára a második autóban feltűnik a vadászok és kissé koros fotóriporterek körében nagy népszerűségnek örvendő hasított bőr mellényben feszítő Fábry és a piros öltönyben vonuló Wahorn. Utóbbi nap- és olvasószemüveget is felvett a jeles alkalomra, ami minden bizonnyal a fiatalos lendület és a bölcsesség szintézisét szimbolizálja. Mert szimbolizálni azt kell, ha már az ember ennyi évet húzott le a modern képzőművészetben.

Etnográfus, nyelvész, antropológus

Integetés, fotósok előrenyomulnak, majd lehull a tribünt takaró lepel, és kiderül, hogy Fábry és Wahorn egy ketrecen áll, a ketrecben egy tigris, talán szibériai tigris alszik csendben.

Wahorn és Fábry ezután rövid prezentációban ismerteti az új műsort, elmondják, hogy a tévénézők 2006 márciusától tizenkét, ötvenperces részben tulajdonképpen azt láthatják majd, ahogy az észak-amerikai tundrán és az orosz tajgán utat törve hazahozzák a kilencvenes évek elejétől a közelmúltig Amerikában élő Wahorn Los Angelesben maradt Cadillacjét.

Az úton ráadásul elkíséri őket a Szőke András-filmkből és a Showderből is ismert Badár Sándor, és az út bizonyos szakaszain etnográfus, nyelvész és kultúrantropológus is csatlakozik a csapathoz.

#alt#

"Két barát beszélgetései, miközben a kabrió Cadillacban hajukat simítja a nyugati parti, alaszkai, szibériai, jakut, eszkimó, burját, mongol, orosz, tajgai, erdei, hegyi stb. szél, tehát vaskos, kicsit idézőjelbe tett road movie toposz, az úttal kapcsolatosan adódó expeditív, kalandos helyzetek rögzítése, és a mindennapi folklór, az ember által kreált környezet és tárgyi világ dizájncenter-szerű bemutatása" - olvasom a műsor sajtókönyvében, miközben már az amerikai nagykövet beszél. Örömmel veszi tudomásul, hogy Wahorn András tulajdonképpen amerikai, és a magyar szövegírónak hála még azt is megjegyzi, hogy reméli a párosnak nagyobb sikere lesz a Cadillackel az amerikai úton, mint "sztártársuknak", Győzikének.

Kisüt a nap

Ezek után a kanadai, az orosz és az ukrán attasék következnek, a kanadai anyanyelvi szinten beszéli a magyart, az orosz csak akcentusával okoz kellemes perceket, az ukrán viszont a mókás szókereső típusba tartozik. Jókívánságokról, népek közti barátságról és világmegváltó tettekről van szó. Wahorn és Fábry már egyre jobban fészkelődik a az emelvényen, talán a szél zavarja őket, vagy hogy már tíz perce nem ők beszélnek.

A performance még csak most kezdődik, Fábry és Wahorn egy világtérképre festik az útvonalat, előkerülnek a mélyen szimbolikus zöld esernyők, amiket a négy ország képviselői a két akcionista showman feje fölé tartanak. Védőernyő, ugyebár.

A fotósok kattintgatnak, majd az amerikai nagykövet búcsúzik, és testőrei társaságában elindul a követség felé. A testőrök zónáznak, van aki hátulról, van aki elölről védi George Herbert Walkert, a szél alábbhagy, és kisüt a nap is. Mélyen szimbolikus, csak kár, hogy a tigris átaludta az egészet.