Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Rekordokat döntött az olimpiai megnyitó nézettsége

2004.08.24. 00:29
Amerikában többen nézték a ceremóniát, mint a Jóbarátok utolsó részét, de Magyarországon is a lakosság közel 17 százaléka látta élőben a showt.
Minden eddiginél többen nézték az athéni olimpia nyitóünnepségének közvetítését, amit a világon száznégy tévétársasága sugárzott. Becslések szerint a közvetítés közel hárommilliárd embert ért el, vagyis a Föld népességének közel fele nézhette a ceremóniát, ha éppen úgy tartotta kedve.

Angliában például két és félszer több nézője volt az athéni megnyitó ünnepségnek, mint a négy évvel korábbi Sidney-i ceremóniának. Jeacques Rogge beszédét és az olimpiai láng meggyújtását 8,5 millió angol, vagyis az éppen tévé előtt ülök 38,1 nézte végig.

Az Egyesült Államokban még nagyobb sikert ért el az olimpiai nyitóünnepség, hiszen a látványos shownak 56 millió nézője volt, és ez közel 4 millióval több, mint az utóbbi évek egyik legnépszerűbb programjának, a Jóbarátok című vígjátéksorozat utolsó részének nézettsége.

Európa a tévé előtt

Németországban az éppen tévé előtt ülők fele, 12,5 millió ember nézte végig az ünnepséget, Japánban 15,8 millió nézője volt a ceremóniának, míg Franciaországban 7,3 millió ember tekintette meg az olimpiai zászló felvonását, és az azt megelőző látványos showt.

Magyarországon 1 588 000 ember, a televíziókészülékkel rendelkező lakosság 16,9 százaléka nézte meg az olimpiai nyitóceremóniát, ezzel a közvetítés a hét harmadik legnézettebb műsora lett. Az éppen tévét nézők 40,6 százaléka választotta az athéni közvetítést, ami körülbelül duplája a közszolgálati televízió átlagos nézettségének.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft