Árpád
-2 °C
4 °C

Az MTV sikere a monte-carlói tv-fesztiválon

2004.07.05. 15:24
A hír kategóriában, szoros versenyben második lett, továbbá megkapta a zsűri külön elismerését a monte carlói televíziós fesztiválon a Magyar Televízió Este című háttérműsorának egyik tavaly tavaszi, "eurokonform disznóvágást" bemutató riportja.
Schwajda Gergő riporter és Ángyán András operatőr a zsűri döntése szerint sajátos szemszögből követett nyomon egy eseményt: Pat Cox európai parlamenti elnök látogatását a Pest megyei Kartalon, egy olyan gazdánál, aki böllérkés helyett már évtizedek óta árammal öli meg sertéseit - ismertették a bírálóbizottság méltatását.

Az immár 44. fesztivál első helyezettje az a beszámoló lett, amelyet egy japán stáb a bagdadi ENSZ-központnál 2003 augusztusában elkövetett merényletről készített, a harmadik egy iraki tömegsír exhumálását nyomon követő BBC-anyag lett - mondta Szűcs Gábor, a Híradó főszerkesztő-helyettese, aki a zsűri tagja volt.

Eurokonform disznó politikusokkal
Eurokonform disznó politikusokkal
Hozzátette, mivel tavaly az iraki konfliktus uralta a híreket, "nem okozott meglepetést, hogy az első díjat egy ilyen riport kapta". Szűcs Gábor megemlítette azt is, hogy legalább tíz éve nem indítottak magyar pályaművet a hír kategóriában.

Az eseményre "nem úgy mentem el, hogy ironikus anyagot csinálok" - emlékezett Schwajda Gergő, arra, hogyan készült a nyertes munka.

A riporter, aki telefonon keresztül vett részt a sajtótájékoztatón, elmondta, hagyta kibontakozni az egyébként protokolleseménynek induló történetet, amely onnantól lett érdekes a számára, hogy kiderült: a politikus úgy vesz részt a disznóvágáson, hogy magát az ölést nem is nézi végig.

Simon András, az Este szerkesztője arra hívta fel a figyelmet, "a világ legerősebb televízióinak" anyagaival versengett a tudósítás úgy, hogy a magyar stábnak a mezőny jelentős részénél jóval szerényebb technikai lehetőségei voltak a munkára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?