Jusztina
1 °C
16 °C

Az MTV sikere a monte-carlói tv-fesztiválon

2004.07.05. 15:24
A hír kategóriában, szoros versenyben második lett, továbbá megkapta a zsűri külön elismerését a monte carlói televíziós fesztiválon a Magyar Televízió Este című háttérműsorának egyik tavaly tavaszi, "eurokonform disznóvágást" bemutató riportja.
Schwajda Gergő riporter és Ángyán András operatőr a zsűri döntése szerint sajátos szemszögből követett nyomon egy eseményt: Pat Cox európai parlamenti elnök látogatását a Pest megyei Kartalon, egy olyan gazdánál, aki böllérkés helyett már évtizedek óta árammal öli meg sertéseit - ismertették a bírálóbizottság méltatását.

Az immár 44. fesztivál első helyezettje az a beszámoló lett, amelyet egy japán stáb a bagdadi ENSZ-központnál 2003 augusztusában elkövetett merényletről készített, a harmadik egy iraki tömegsír exhumálását nyomon követő BBC-anyag lett - mondta Szűcs Gábor, a Híradó főszerkesztő-helyettese, aki a zsűri tagja volt.

Eurokonform disznó politikusokkal
Eurokonform disznó politikusokkal
Hozzátette, mivel tavaly az iraki konfliktus uralta a híreket, "nem okozott meglepetést, hogy az első díjat egy ilyen riport kapta". Szűcs Gábor megemlítette azt is, hogy legalább tíz éve nem indítottak magyar pályaművet a hír kategóriában.

Az eseményre "nem úgy mentem el, hogy ironikus anyagot csinálok" - emlékezett Schwajda Gergő, arra, hogyan készült a nyertes munka.

A riporter, aki telefonon keresztül vett részt a sajtótájékoztatón, elmondta, hagyta kibontakozni az egyébként protokolleseménynek induló történetet, amely onnantól lett érdekes a számára, hogy kiderült: a politikus úgy vesz részt a disznóvágáson, hogy magát az ölést nem is nézi végig.

Simon András, az Este szerkesztője arra hívta fel a figyelmet, "a világ legerősebb televízióinak" anyagaival versengett a tudósítás úgy, hogy a magyar stábnak a mezőny jelentős részénél jóval szerényebb technikai lehetőségei voltak a munkára.