Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Demszky bojkottálja a Magyar Hírlapot

2008.03.26. 14:20
Budapest főpolgármestere bejelentette, a jövőben nem olvassa a Magyar Hírlapot, lemond az előfizetésről.

Demszky Gábor szerdán levelet küldött Széles Gábornak, a Magyar Hírlap tulajdonosának, amit később közlemény formájában juttatott el a sajtóorgánumokhoz. A levélben a főpolgármester Bayer Zsoltnak, a lap főmunkatársának március 18-án megjelent cikkét sérelmezi, majd lemond a további olvasásról.

"Vannak zsidók, akiknek puszta létezése indokolja az antiszemitizmust” - idézi Bayert Demszky a levélben. "A cikket kísérő értelmiségi tiltakozásra lapjuk ma Bayer Zsolt újabb cikkével reagált, jelezve ezzel, hogy a durván antiszemita kijelentés egyszersmind a szerkesztőség álláspontja is. Hasonlóan nyílt és egyértelmű náci alapvetéssel a rendszerváltás óta napilapban nem találkoztam" - írja Demszky Széles Gábornak.

"A jelen helyzetben nem maradt más választásom, mint hogy a Főpolgármesteri Hivatal által részemre szóló Magyar Hírlap-előfizetést lemondjam" - írja. Hivatali tájékoztatási kötelezettségnek megfelelően sajtóirodája a jövőben is megadja a segítséget a Magyar Hírlap újságíróinak, de Demszky a maga részéről ezentúl közvetlenül nem kíván a lapnak nyilatkozni. "Eddig csak a Demokrata és a Magyar Fórum című újságok tartoztak ebben a körbe. Mélységesen szomorúnak tartom, hogy a Magyar Hírlap ide jutott" - zárja sorait Budapest főpolgármestere.

Bayer Zsolt első cikke után kedden száz magyar értelmiségi tiltakozott nyílt levélben. A levélírók Széles Gábortól, a lap tulajdonosától azt akarták megtudni, hogy vállalhatónak tartja-e újságjában a zsidóellenes publicisztikákat.