Demszky bojkottálja a Magyar Hírlapot

2008.03.26. 14:20
Budapest főpolgármestere bejelentette, a jövőben nem olvassa a Magyar Hírlapot, lemond az előfizetésről.

Demszky Gábor szerdán levelet küldött Széles Gábornak, a Magyar Hírlap tulajdonosának, amit később közlemény formájában juttatott el a sajtóorgánumokhoz. A levélben a főpolgármester Bayer Zsoltnak, a lap főmunkatársának március 18-án megjelent cikkét sérelmezi, majd lemond a további olvasásról.

"Vannak zsidók, akiknek puszta létezése indokolja az antiszemitizmust” - idézi Bayert Demszky a levélben. "A cikket kísérő értelmiségi tiltakozásra lapjuk ma Bayer Zsolt újabb cikkével reagált, jelezve ezzel, hogy a durván antiszemita kijelentés egyszersmind a szerkesztőség álláspontja is. Hasonlóan nyílt és egyértelmű náci alapvetéssel a rendszerváltás óta napilapban nem találkoztam" - írja Demszky Széles Gábornak.

"A jelen helyzetben nem maradt más választásom, mint hogy a Főpolgármesteri Hivatal által részemre szóló Magyar Hírlap-előfizetést lemondjam" - írja. Hivatali tájékoztatási kötelezettségnek megfelelően sajtóirodája a jövőben is megadja a segítséget a Magyar Hírlap újságíróinak, de Demszky a maga részéről ezentúl közvetlenül nem kíván a lapnak nyilatkozni. "Eddig csak a Demokrata és a Magyar Fórum című újságok tartoztak ebben a körbe. Mélységesen szomorúnak tartom, hogy a Magyar Hírlap ide jutott" - zárja sorait Budapest főpolgármestere.

Bayer Zsolt első cikke után kedden száz magyar értelmiségi tiltakozott nyílt levélben. A levélírók Széles Gábortól, a lap tulajdonosától azt akarták megtudni, hogy vállalhatónak tartja-e újságjában a zsidóellenes publicisztikákat.