Most már tényleg jön a digitális tévé

2008.03.25. 14:51
Pár hónapon belül eredményt hirdethetnek a digitális földfelszíni sugárzásra ma kihirdetett pályázaton. Még idén elindul a műsorszórás, bár nem lehet még tudni, hogy ingyen vagy előfizetési díjért lehet majd nézni a csatornákat. Jövőre pedig startol a mobiltévé.

Kiírta kedden az öt digitális földfelszíni televízió, valamint a VHF-sávban működő digitális rádió műsorszóró-hálózat üzemeltetési jogosultságára vonatkozó nemzetközi tenderét a Nemzeti Hírközlési Hatóság. Az új frekvenciákra kiírt tender eredményhirdetése 2008 nyarán várható, így a digitális műsorszórás még az idén elindulhat.

A földfelszíni digitális televíziózás az NHH reményei szerint erősíti majd a versenyt a televíziós piacon, és hozzájárul ahhoz, hogy a magyar háztartások azon mintegy 20-25 százaléka, amely jelenleg csak szoba-, vagy tetőantennával néz televíziót, a digitális szórás révén sokkal szélesebb műsorkínálathoz jusson.

Ingyenesen vagy nem

Az országos földfelszíni digitális televíziós (DVB-T) és rádiós (T-DAB) műsorszóró pályázatok tenderét az NHH az Országgyűlés eseti bizottságának jóváhagyásával, a februárban lefolytatott szakmai konzultáció tapasztalatait figyelembe véve tette közzé. A televíziós és a rádiós pályázat nyertese is 12 évre szóló - úgynevezett multiplex - üzemeltetési jogosultságot nyerhet el.

A tender kiírásának előkészítésekor a kormányzati körökből többen hangsúlyozták, hogy nem szeretnék ha az ország az elavult mpeg-2-es dekóderek lerakata lenne, ennek ellenére a pályázati kiírás szerint a nyertes pályázó döntheti majd el, hogy az elavult mpeg-2-es vagy a modernebb mpeg-4-es tömörítési eljárást választja, illetve azt, hogy a televíziós multiplexeken a közszolgálati adások mellett a többit ingyenesen, vagy előfizetéses konstrukcióban teszi-e elérhetővé.

A pályázati kiírás szerint a földfelszíni rádiós, valamint a televíziós műsorszórásnak két multiplexen 2008-ban el kell indulnia, míg az egyik, vagy egyetlen nyertes a harmadik televíziós multiplexen mobiltévé szolgáltatást is nyújthat. A másik két televíziós multiplexen a műsorszórás a jelenlegi analóg földfelszíni országos műsorszórás leállítása után, vagyis legkésőbb 2012-ben indulhat be.

Mind a rádiós, mind televíziós multiplexeknek a hálózatok teljes kiépítése után a lakosság 94 százalékát kell elérnie. A rádiózás területén a digitális átállás tervezett időpontja 2014 vége.

Előny az új adó

A pályázaton való részvételnek több feltétele van, így például nem indulhat a televíziós pályázaton olyan vállalkozás, amely előfizetőinek összesített száma a televíziós műsorterjesztési piacokon a digitális televízió műsorszóró-hálózattal végzett műsorterjesztés kivételével meghaladja a háromszázezret. Vagyis az Antenna Hungária és a DigiTv kivételével a nagy szolgáltatókat kizárták a versenyből.

A pályázó ajánlatot tehet az egyszeri és az árbevétel-alapú pályázati díj mértékére is. A televíziós műsorszóró pályázaton az egyszeri díj minimálisan 300 millió forint, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves nettó árbevétel 3 százaléka.

A televíziós pályázat esetében több értékelési szempont is van: így például ha új általános tematikájú adókat is bevesznek a programkínálatba, illetve ha engedményt adnak a közszolgálati műsorszolgáltatók műsorterjesztési díjaira.

A pályázónak előny, ha az mpeg-4 digitális jelfeldolgozási és tömörítési szabványt alkalmazza, illetve ha a mobiltévézésre alkalmas DVB-H hálózat kiépítését is vállalja.

A menetrend szerint legkésőbb augusztus végén megköthetők a szerződések, igaz, az NHH abban bízik, hogy esetleg előbb is. A hivatal reményei szerint karácsonykor már biztosan fogható lesz 10 digitális tv-műsor az ország 30-40 százalékán, és legkésőbb 2009-elején megjelenhet a digitális mobiltévé szolgáltatás is.

Ha csak egy pályázó

Rozgonyi Krisztina, az NHH tanácsának alelnöke elmondta: a kiírást úgy fogalmazták meg, hogy akkor is messzemenően érvényesülnek a felhasználók érdekei, ha csak kevés, vagy egy pályázó lesz. Így például a nyertesnek vállalnia kell, hogy a felhasználóknak havi 600 forint körüli összegért lehetővé teszi egy olyan set top box bérletét, aminek segítségével fogható a digitális adás.

Mindez egyébként nem irreális forgatókönyv, hiszen eddig az Antenna Hungária az egyetlen, amely jelezte, hogy indul a pályázaton, főleg, hogy főbb konkurensei a pályázati kiírás szerint nem is indulhatnak. Kormányzati forrásaink szerint több külföldi cég is érdeklődött a tender iránt, de pontosabbat nem lehet tudni.