Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Most már tényleg jön a digitális tévé

2008.03.25. 14:51
Pár hónapon belül eredményt hirdethetnek a digitális földfelszíni sugárzásra ma kihirdetett pályázaton. Még idén elindul a műsorszórás, bár nem lehet még tudni, hogy ingyen vagy előfizetési díjért lehet majd nézni a csatornákat. Jövőre pedig startol a mobiltévé.

Kiírta kedden az öt digitális földfelszíni televízió, valamint a VHF-sávban működő digitális rádió műsorszóró-hálózat üzemeltetési jogosultságára vonatkozó nemzetközi tenderét a Nemzeti Hírközlési Hatóság. Az új frekvenciákra kiírt tender eredményhirdetése 2008 nyarán várható, így a digitális műsorszórás még az idén elindulhat.

A földfelszíni digitális televíziózás az NHH reményei szerint erősíti majd a versenyt a televíziós piacon, és hozzájárul ahhoz, hogy a magyar háztartások azon mintegy 20-25 százaléka, amely jelenleg csak szoba-, vagy tetőantennával néz televíziót, a digitális szórás révén sokkal szélesebb műsorkínálathoz jusson.

Ingyenesen vagy nem

Az országos földfelszíni digitális televíziós (DVB-T) és rádiós (T-DAB) műsorszóró pályázatok tenderét az NHH az Országgyűlés eseti bizottságának jóváhagyásával, a februárban lefolytatott szakmai konzultáció tapasztalatait figyelembe véve tette közzé. A televíziós és a rádiós pályázat nyertese is 12 évre szóló - úgynevezett multiplex - üzemeltetési jogosultságot nyerhet el.

A tender kiírásának előkészítésekor a kormányzati körökből többen hangsúlyozták, hogy nem szeretnék ha az ország az elavult mpeg-2-es dekóderek lerakata lenne, ennek ellenére a pályázati kiírás szerint a nyertes pályázó döntheti majd el, hogy az elavult mpeg-2-es vagy a modernebb mpeg-4-es tömörítési eljárást választja, illetve azt, hogy a televíziós multiplexeken a közszolgálati adások mellett a többit ingyenesen, vagy előfizetéses konstrukcióban teszi-e elérhetővé.

A pályázati kiírás szerint a földfelszíni rádiós, valamint a televíziós műsorszórásnak két multiplexen 2008-ban el kell indulnia, míg az egyik, vagy egyetlen nyertes a harmadik televíziós multiplexen mobiltévé szolgáltatást is nyújthat. A másik két televíziós multiplexen a műsorszórás a jelenlegi analóg földfelszíni országos műsorszórás leállítása után, vagyis legkésőbb 2012-ben indulhat be.

Mind a rádiós, mind televíziós multiplexeknek a hálózatok teljes kiépítése után a lakosság 94 százalékát kell elérnie. A rádiózás területén a digitális átállás tervezett időpontja 2014 vége.

Előny az új adó

A pályázaton való részvételnek több feltétele van, így például nem indulhat a televíziós pályázaton olyan vállalkozás, amely előfizetőinek összesített száma a televíziós műsorterjesztési piacokon a digitális televízió műsorszóró-hálózattal végzett műsorterjesztés kivételével meghaladja a háromszázezret. Vagyis az Antenna Hungária és a DigiTv kivételével a nagy szolgáltatókat kizárták a versenyből.

A pályázó ajánlatot tehet az egyszeri és az árbevétel-alapú pályázati díj mértékére is. A televíziós műsorszóró pályázaton az egyszeri díj minimálisan 300 millió forint, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves nettó árbevétel 3 százaléka.

A televíziós pályázat esetében több értékelési szempont is van: így például ha új általános tematikájú adókat is bevesznek a programkínálatba, illetve ha engedményt adnak a közszolgálati műsorszolgáltatók műsorterjesztési díjaira.

A pályázónak előny, ha az mpeg-4 digitális jelfeldolgozási és tömörítési szabványt alkalmazza, illetve ha a mobiltévézésre alkalmas DVB-H hálózat kiépítését is vállalja.

A menetrend szerint legkésőbb augusztus végén megköthetők a szerződések, igaz, az NHH abban bízik, hogy esetleg előbb is. A hivatal reményei szerint karácsonykor már biztosan fogható lesz 10 digitális tv-műsor az ország 30-40 százalékán, és legkésőbb 2009-elején megjelenhet a digitális mobiltévé szolgáltatás is.

Ha csak egy pályázó

Rozgonyi Krisztina, az NHH tanácsának alelnöke elmondta: a kiírást úgy fogalmazták meg, hogy akkor is messzemenően érvényesülnek a felhasználók érdekei, ha csak kevés, vagy egy pályázó lesz. Így például a nyertesnek vállalnia kell, hogy a felhasználóknak havi 600 forint körüli összegért lehetővé teszi egy olyan set top box bérletét, aminek segítségével fogható a digitális adás.

Mindez egyébként nem irreális forgatókönyv, hiszen eddig az Antenna Hungária az egyetlen, amely jelezte, hogy indul a pályázaton, főleg, hogy főbb konkurensei a pályázati kiírás szerint nem is indulhatnak. Kormányzati forrásaink szerint több külföldi cég is érdeklődött a tender iránt, de pontosabbat nem lehet tudni.