Még az USA is támogatja a digitális szegényeket

2008.01.07. 14:22
Az Egyesült Államok kormánya nem hagyja, hogy bárki is kimaradjon a digitális tévézésből, és 40 dolláros kuponokkal segítik azokat, akik még nem álltak át a digitális műsor vételére. Nálunk csak a legszegényebbek kaphatnak talán 2011-ben. De ez sem biztos.

A statisztikák szerint az USA tévés háztartásainak mintegy fele (57 millió) rendelkezik legalább egy olyan készülékkel, amivel minden további nélkül foghatják a már meglévő, és az átállás után kizárólagossá tett digitális műsorokat. Az CEA, az amerikai illetőségű Consumer Electronics Association (kb. Elektronikus Fogyasztóvédelmi Egyesület) elnöke szerint ezzel átlépték a lélektani határt, innentől már sokkal egyszerűbb lesz a dolguk annak eléréséhez, hogy a 2009 februárjában esedékes átállás a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel folyhasson le.

Ilyen volt

2009. Február 17-től kezdve ugyanis azok a televíziókészülékek, melyek nincsenek egy nálunk is jól ismert set-top-box-hoz kötve (ilyeneket ad az HBO a prémiumcsatornákhoz) vagy nem műholdvevő-beltéri egység kombón keresztül, esetleg nem rendelkeznek beépített dvb-t tunerrel, hanem szimpla szoba- vagy tetőantennával veszik az égi jelet, elsötétülnek, lőttek a heti Lost-adagnak, és ez biztos kiveri majd a biztosítékot egy pár háztartásban.

A botrány elkerülésére az amerikai kormány programot indított be, melynek keretein belül mindenki, aki ezt igényli, az erre a célra fenntartott weboldalon jelezheti, hogy neki még nincs digitális konvertere, nem kábel vagy műholdas előfizető, így nem tudja fogni az adást. A jelentkezési lap kitöltése után a kormány egy negyven dolláros kupont juttat el az igénylőnek, amit a helyi konverterárusító kereskedésben beválthat, és máris élvezhet a digitális tévézés minden előnyét. A konverterek egyébként átlagosan 50-70 dollárba kerülnek, tehát a kuponnal operáló és a legolcsóbb dobozt választó tévénézők az amerikai minimál órabérnek megfelelő összegből már megoldhatják saját háztartásuk digitális átállását.

A kormány úgy döntött, hogy 33,5 millió kupont bocsát ki, azaz úgy 1,2-1,6 milliárd dollárból (200-27 milliárd forintból) meg is lehet úszni a kalandot, és el lehet kerülni az adófizetők elégedetlenségét. Ráadásul a jelentkezés afféle becsületkassza jelleggel megy, hiszen arra igazán nincs lehetősége a kormánynak, hogy leellenőrizze: ki az, aki valóban rászorul a 40 dolláros "tévésegélyre", és ki az, aki simán kifizethetné az 50 dollárt, de inkább élősködik egy kicsit a rendszeren. Egy biztos: pár hét alatt több mint kétmillión regisztráltak az oldalon, és vették fel a negyven dolláros kupont.

A jelenlegi, 700 Mhz-es rendszert az átállást követően aukcióra bocsátják, amire számos mobiltársaság (Verizon, AT&T) már jelentkezett, sőt egyes iparági pletykák szerint a Google is érdeklődik a lehetőség iránt, így a frekvencia várhatóan 1,5 milliárd dollár feletti összegért fog elkelni.

Mi nem támogatnánk

Magyarországon a digitális földfelszíni sugárzás már 2009-ben elindulhat, annak ellenére, hogy az Országgyűlés az utolsó pillanatban módosította az átállásról szóló törvényt, és így csak 2008. december 31-ig kell kiírni a digitális műsorszórásról szóló pályázatot. Az Index értesülései szerint mégis márciusban kiírják a tendert, így év végén el is indulhat a szolgáltatás, sőt a jelenlegi tervek szerint az uniós kötelezettségnél egy évvel korábban, már 2011-ben lekapcsolhatják az analóg frekvenciákat. (Erre újabb digitális multiplexek indításához van szükség, viszont új szerződést kell kötni a Tv2-vel és az RTL Klubbal, amelyek 2012 végéig sugározhatnak koncessziós szerződéseik szerint a két analóg frekvencián).

A kormány többször is hangsúlyozta, hogy a földfelszíni digitális sugárzás indulásakor nem kívánja támogatni a háztartások set-top-boxainak beszerzését, a digitális átállásból pénzt remél, nem számol pluszköltségekkel.

Ilyen lesz

Magyarországon jelenleg a magas kábelpenetráció, illetve az olcsó műholdas szolgáltatások térnyerése miatt a lakosság 25 százaléka, körülbelül 2,3 millió ember néz szobaantennával televíziót, ráadásul éppen a lakosság legszegényebb egynegyede, ez a réteg, amely várhatóan nem vásárol majd a közeljövőben modern, dvb-t-tunerrel felszerelt lcd- vagy plazmatévéket. (A kábelszolgáltatók maguk digitalizálnak, tehát az előfizetésbe építik majd a set-top-boxok árát, a műholdas szolgáltatások pedig már most is digitálisak).

A kormányzat ugyan felvetette, hogy az analóg rendszer lekapcsolása előtt szociális rászorultság alapján támogatná a háztartások digitalizálását, de arról egyelőre nincsenek nyilvános számítások, hogy mégis mekkora költséggel járna ez.

Magyarországon egyébként jelenleg nem lehet kapni digitális set-top-boxokat, de a dvb-t-tunerrel szerelt új tévékészülékek körülbelül 30-40 ezer forinttal kerülnek többe, mint egy ugyanolyan tudású és technológiája készülék analóg tunerrel.