Bonifác
10 °C
17 °C

Huszonnégy órás pornóval támad a Digi TV

2006.02.02. 08:44
Önmaga számára is tisztázatlan jogi helyzetben hirdette meg műholdas műsorterjesztési szolgáltatását a romániai Digi TV, amely dömpingáraival igyekszik betörni a magyar piacra. Az új szolgáltatás átrendezheti a magyar műsorterjesztési piacot.

A korábbi tervek szerint már február 1-jén elindította volna új, Digi TV néven futó országos műholdas műsorterjesztő szolgáltatását a romániai RCS (Romania Cable Systems) tulajdonában lévő EMKTV Kft., amely Magyarország negyedik legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltatója. (Az RCS a nagyváradi Teszári Zoltán tulajdonában van, aki 80 millió dollárnyi vagyonával a leggazdagabb romániai magyar - derül ki az ország 300 leggazdagabb lakosát ismertető kiadványból.)

Most viszont a következő olvasható az egyik forgalmazó, a Trinit honlapján: "értesítést kaptunk a Digi TV-től, hogy a vételhez szükséges készülékek kiszállítása körülbelül egy hetet csúszik, így szerződni is csak az után lehetséges". Információnk szerint a konstrukció a következőképpen működne: az RCS Romániából juttatná el a jeleket a műholdra, amelynek adása aztán Magyarországon egyéni műholdvevő berendezésekkel az egész ország területén fogható lenne.

Egész napos pornó

A forgalmazó szerint egy kétéves hűségnyilatkozat megkötése esetén a digitális vevőberendezés a parabolaantennával együtt 21 ezer forintért beszerezhető, s a szolgáltatás ebben az esetben az első évben ingyenes, míg a második esztendőben havi 2700 forintért juthat az előfizető az alapcsomagban található 34 magyar nyelvű tévéműsorhoz. Ez az összeg viszont jóval alacsonyabb a többi műsorszolgáltató által kért díjaknál, ráadásul a céget még a műhold évi 1-5 millió dolláros bérleti díja, illetve egyéb költségek is terhelik.

Az önköltségi ár tehát olyan mértékben haladja meg az előfizetői díjat, hogy az két év alatt milliárdos nagyságrendű veszteséget jelent a vállalkozásnak. Az EMKTV ügyvezetőjét nem sikerült elérnünk, így nem tudtuk meg, mi áll a fenti üzleti elképzelés hátterében. Szakemberek viszont azt valószínűsítik, hogy ez a lépés jelentősen átrendezi a médiapiacot. A kábeltelevíziós szolgáltatást igénybe vevők körülbelül fele például csak az alapcsomagra fizet elő, ez a réteg pedig az árérzékenysége miatt hátat fordíthat a jelenlegi szolgáltatójának, ami "normális esetben" betudható a verseny velejárójának, ám itt másról lehet szó. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Románia még nem tagja az EU-nak, így a tartalomszolgáltatás nem esik a határok nélküli televíziózásról szóló direktíva hatálya alá, ezért fordulhat elő, hogy az alapszolgáltatás részét képezi egy 24 órás pornócsatorna is.

Törvényi ütközések

A fenti konstrukció azonban más kérdéseket is felvet: amíg ugyanis az adást az RCS lövi fel a műholdra, információink szerint a magyar tartalomszolgáltatókkal az EMKTV kötött szerződést. Ebben az esetben viszont e cég tekinthető üzemeltetőnek, ami pedig azt vonja magával, hogy a médiatörvény hatálya alá tartozik. Ebben az esetben viszont a szolgáltatási területe nem haladhatja meg az ország harmadát, így ha országos szolgáltatást folytat, tevékenysége jogszabályba ütközik.

Ha viszont az RCS tekintendő üzemeltetőnek, akkor kívül esik ugyan a magyar törvényeken, de Romániában a magyarországi tevékenységre vonatkozó hatósági engedélyt kellene szereznie. Úgy tudjuk, a cég ilyennel még nem rendelkezik. Vékony Éva, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szóvivője lapunknak elmondta, hogy az EMKTV állásfoglalást kért a testülettől arra vonatkozóan, hogy a tevékenysége melyik joghatósághoz tartozik, az ORTT azonban még nem válaszolt.