ORTT: magyarnak minősül a Romániából sugárzó Digi TV

2006.02.24. 09:26
Nehéz helyzetbe hozta saját magát és a magyar piacra feltűnően alacsony áraival betörő Digi TV-t az Országos Rádió és Televízió Testület. A médiahatóság döntéséből ugyanis az következik, hogy az előfizetőkkel javában szerződő és a szolgáltatását indító Digi TV nem kezdhette volna el a működését.

Az ORTT három hónap után döntött úgy: vélhetően magyarországi műholdas műsorelosztásnak minősül a Digi TV, amely Romániából műholdról sugároz magyarországi tévéműsorokat is - értesült a Népszabadság. A testület mostani döntése csak előzetes állásfoglalásnak minősül, "a rendelkezésre álló adatok alapján".

Érdekes helyzet

A hatóság felszólította a Digi TV ügyeit intéző Egyesült Magyar Kábeltelevíziós Kft.-t, hogy jelentse be a már elindult szolgáltatást. Ugyanakkor a médiatörvény kimondja: a hatóságnál legalább harminc nappal az indulás előtt kell bejelentkezni és törölni kell a nyilvántartásból a műsorszolgáltatót,amelyik bejelentés nélkül oszt el műsort.

Az ORTT a napilap szerint ennek ellenére nem kezd a Digi TV azonnali kiiktatásához, mert jelentős késéssel döntöttek. A testülettől még tavaly novemberben kért elvi állásfoglalást a szolgáltatás útját itthon egyengető EMKTV.

Sárai Endre, az EMKTV ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta: ők az ORTT-nél már jelezték indulási szándékukat. Ezt viszont a médiahatóságnál másként tudják.

Dömpingár?

Az alacsony árai miatt komoly konkurenciaharcba került Digi TV-nek a Nemzeti Hírközlési Hatóság szabad utat adott, ugyanakkor a piaci szereplők a Gazdasági Versenyhivatalnál a dömpingár miatt tettek panaszt.

Az új szolgáltatás ugyanis a digitális vevőberendezés a parabolaantennával együtt 21 ezer forintért beszerezhető. Ebben az esetben a szolgáltatást egy évig ingyen vehetik igénybe a legalább kétéves szerződést aláírók, és utána is csak 2700 forint lesz a díja az alapcsomagban található 34 magyar nyelvű tévéműsornak.

A régi szereplők szerint ennyiért nem lehet nem ráfizetéses szolgáltatást indítani. Az EMKTV-nél viszont úgy látják, hogy igenis lehet a mostani árak alá menni. A versenyhivatal márciusra ígér döntést.

Nem lesz 24 oras pornó

Teszári Zoltán nagyváradi vállalkozó nemrégiben elmondta, hogy a csomagot úgy állították össze, hogy mindenki megtalálhassa benne saját kedvenc műfaját, tematikus programok lesznek benne, beleértve a sport- és filmcsatornákat is. Ami a korábban elterjedt 24 órás pornócsatorna hírét illeti, Teszári azt mondta, a magyarországi törvényeknek megfelelően csak este tizenegy órától hajnali ötig lesz fogható majd, kódolt csatornaként.

Teszári számításai szerint Magyarországon három és félmillió háztartást tartanak nyilván, ebből 2-2,1 millió van bekábelezett állapotban. A fennmaradó háztartások egy bizonyos hányada remélhetőleg vevő lesz erre a szolgáltatásra - mondta Teszári.