Botrány a Duna TV kuratóriumi ülésén

2008.09.26. 20:18
Kisebb incidens történt a kisebbik közszolgálati tévé pénteki kuratóriumi ülésén: az egyik civil szervezet képviselője több ellenzéki kuratóriumi elnökségi tagot sértegetett. Az ülésen egyébként újabb négy évre meghosszabbították a jelenlegi elnök megbízatását.

Elnöki mandátumának jövő februári lejárta után további négy évig irányíthatja a Duna Televíziót Cselényi László, erről pénteken döntött a kisebbik köztelevíziót felügyelő közalapítvány kuratóriuma.

Résztvevők közlése szerint a hivatalban lévő elnök éppen egy vokssal kapott többet az újrázáshoz szükséges 24-nél, egy szavazat érvénytelen volt, míg nyolcan amellett foglaltak állást, hogy ne hosszabbítsanak. "Továbbra is minden szalonképes szellemi áramlat felé nyitott marad a Duna Televízió" - nyilatkozta a döntés ismertté válása után az MTI-nek a régi-új elnök.

Veres László, a közalapítvány ellenőrző testületének elnöke az MTI-vel azt közölte, hogy az ülésen incidens történt, amelyről a napokban levélben tájékoztatja a törvényhozást és a médiahatóságot.

"Minősíthetetlen dolgok történtek" - mondta, arra utalva, hogy az egyik civil szervezet képviselője több ellenzéki kuratóriumi elnökségi tagot is sértegetett a tanácskozáson, a határon túli magyarságot pedig egy alkalommal "resztlinek" nevezte. Veres László hozzátette, hogy az ülést vezető kuratóriumi elnök a szólásszabadságra hivatkozva nem utasította rendre a testületi tagot.

A médiatörvény 1995-ös elfogadása óta Cselényi László az első olyan közrádió- vagy köztévé-elnök, aki lehetőséget kapott az újrázásra.

A Duna Televíziót felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége múlt csütörtökön, harmadik nekifutásra szavazta meg, hogy kezdeményezi az elnöki megbízatás meghosszabbítását. A Fidesz és a KDNP által delegált testületi tagok nem vettek részt a döntéshozatalban, a 12 elnökségi tagból mind a nyolc résztvevő a kezdeményezés mellé állt; a javaslat éppen a médiatörvényben előírt kétharmados támogatást kapta.

Cselényi László -, akinek az elnöki mandátuma 2009 február közepén jár le - június elején nyilatkozott úgy az MTI érdeklődésére, hogy vállalná újabb négy esztendőre a közszolgálati médium vezetését.

Simkó János, a televíziót felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöke akkor arról beszélt: szeptemberben születhet döntés arról, hogy kezdeményezik-e Cselényi László megbízatásának meghosszabbítását; a kérdésben lényeges szempont, milyen megoldásokat javasol a menedzsment a televízió megbillent gazdálkodási egyensúlyának helyreállítására. Emlékeztetett arra: a tavalyi évet közel 400 milliós mínusszal zárta a társaság, s az idei üzleti tervben is mintegy 250 milliós deficit szerepel.

A nem sokkal később megjelent hírek szerint összesen félmilliárdos költségcsökkentést, illetve bevételnövelést vár a Duna Televízió menedzsmentjétől a felügyelő közalapítvány kuratóriuma.

A humánerőforrás-gazdálkodásban 300 milliós, a műsorstruktúra átalakításával pedig harmad ekkora megtakarítást várnak; további 30-50 millió forintot kell előteremteni abból, hogy a menedzsment vonzó üzleti ajánlatokat dolgoz ki "magyar többségi tulajdonú és a Kárpát-medencei régióban dinamikusan befektető vállalatok számára", így növelve a reklám- és szponzorbevételeket.