Pápai áldással indulhat a Duna TV új csatornája

2005.08.05. 01:21
A tervek szerint karácsonykor indul a Duna Televízió egyik új, 24 órás adású csatornája, melynek célja "Európa népeinek, etnikai kisebbségeinek összekapcsolása" lesz. Az ORTT támogatja az új műholdas közszolgálati adó indítását.

Két tervezett új csatornája egyikének nyilvántartásba vételét kezdeményezte a Duna Televízió csütörtökön a médiahatóságnál, közölte Cselényi László tévéelnök az MTI-vel.

"A 24 órás adású műholdas csatorna a tervek szerint karácsonykor indul, várhatóan újabb pápai áldással és az európai kisebbségek vezetőinek ünnepi közreműködésével" - mondta Cselényi László, emlékeztetve arra, hogy a Duna Televízió 1992-ben szintén szenteste, a katolikus egyházfő áldásával kezdte meg műsorát.

Térségfejlesztés

Az elnök közlése szerint a műholdas csatorna célja "Európa népeinek, etnikai kisebbségeinek összekapcsolása, önszerveződésük támogatása nemzeti hetek, tematikus programok sugárzásával", a Duna Televízió nemzetközi kapcsolatrendszerére támaszkodva. Cselényi László szólt arról is: a nemzeti és kisebbségi hagyományok mellett helyet kap az adó műsorában az egyes régiók gazdasági-politikai helyzete, az önigazgatás és térségfejlesztés regionális tapasztalatainak bemutatása.

Megjegyezte, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) június 30-i ülésén - áttekintve a Duna Televízió és tulajdonosi szervezete, a Hungária Televízió Közalapítvány ezirányú törekvéseit - "támogatásáról biztosította a közszolgálati feladatok kiteljesítését, az új csatorna indítását".

Cselényi László április 20-án jelentette be, hogy a Duna televízió két újabb tévécsatornát indít a közeljövőben, hozzátéve: az Autonómia nevű adó a kisebbségek témakörét, a határon túli önszerveződést állítja majd figyelme középpontjába, míg az Unió elnevezésű elsősorban ifjúsági, oktató csatorna kíván lenni.