Judit
3 °C
7 °C

Ki nyeri a népzenei Megasztárt?

2007.02.27. 16:59
Milyen kárriert futhat be ma egy nédalénekes? Rúsza Magdit ki nézte volna, ha nem Queent énekel a Megasztárban? A Duna Televízió népzenei tehetségkutatóján jártunk, és ezúttal nem vicceltük el.

Több hónapja fut a Duna Televízió műsorán a Mentor - Magyar Csillagok című tehetségkutató sorozat. A kéthetente jelentkező műsorban a készítők művészetben, tudományban, sportban kiemelkedően tehetséges magyar fiatalokat mutatnak be, majd az adásban megpróbálnak találni olyan szervezeteket vagy magánszemélyeket, akik a fiatalok mentorai lennének. A segítség egyetlen hangszertől az infrastrukturális hozzájáruláson át a készpénzig bármilyen formában érkezhet. Nemrég merült föl az igény arra, hogy a népzenével külön is foglalkozzon a műsor.


Katt!
Fotó: Szémann Tamás

Külön kategóriába emelték, hangzatos fantázianevekkel ellátott három blokkra osztották, és természetesen versenyt generáltak belőle. A néptánc és a népi hangszeres szólisták előtt a népdalénekesek versenyeznek, az ő blokkjuk a Pacsirta címet kapta. "Mint a Megasztár, anyu, tudod" - magyarázta röviden az egyik énekes lány édesanyjának a szombat esti főpróbán, mikor kiderült számukra, hogy közönségszavazás is van. Mert van! Meg zsűri, meg továbbjutás, kiesés, selejtezők, döntők. De a Pacsirta annyira új, nemhogy a versenyzők, sok készítő sincs pontosan tisztában a műsorral. Az adást vezető tévéalelnöktől, zsűritagon, szerkesztőn át a versenyzőkig, mindenkit végigkérdeztünk, de csak az élő adás stúdiójában állt össze a kép.

A blokkok működése és szabályai azonosak: tizenkét versenyző, akik különböző előválogatókon, regionális versenyeken (például - a Pacsirta esetében - a "Hajnal akar lenni" népdaléneklési verseny Szatmárnémetiben) elért dobogós vagy különdíjas teljesítmény, valamint szakmai minősítések (mint a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, a KÓTA országos szintű népzenei szólóénekes minősítése) alapján meghívással kerülnek a műsorba. Háromtagú szakmai zsűri van, egy állandó elnökkel és cserélődő, az adott területnek megfelelő szakértő tagokkal. És persze a közönség. Minden adás alkalmával biztosan továbbjut a zsűritől legmagasabb pontszámot kapó énekes, a másik két versenyzőből pedig a közönség választ: a következő adásig rendelkezésre álló két hétben telefonon, sms-ben, emailben vagy akár hagyományos postai úton lehet szavazni. Így lesz a négy selejtezőből két elődöntő, végül május 19-én döntő, ami után az énekeseket felváltják a hangszeres szólisták, majd a néptáncosok.

És hogy akkor most ez a népzenei Megasztár-é?

Éneklés van, szavazás, továbbjutás (vagy kiesés), sőt a győztes lemezt adhat ki: igen, ez egy népzenei Megasztár. De persze mégsem. A Duna Tv próbálja elkülöníteni a Pacsirtát a sztárshow-tól, például csak a saját mércéik szerinti "állandó értékekkel" foglalkoznak. A Duna stílusa pedig jól látszik a kivitelezésben is: az új, élénkebb kameramozgások, a már majdnem modern díszlet ellenére sem jut túl a műsor a nyolcvanas évek tévézésén.

Emellett az sem olyan egyértelmű, hogy mi is itt a cél. Rendben, esetleg lesz egy albuma, de a legtöbb, népzenében kevésbé jártas magyar polgár számára kicsit megfoghatatlan, mi is egy népdalénekes vágya, álma. Hogyan tud, és egyáltalán kíván-e valaki nagy ívű karriert befutni?

A kárrier

A zsűri elnöke egy abszolút népzenei szakértő, dr. Olsvai Imre, az MTA Zenetudományi Intézet Népzenei Osztályának nyugalmazott, senior munkatársa. A nemsokára 76 éves népzenekutató és -oktató a mai népzenei mozgalom egyik legnépszerűbb egyénisége: jóformán nincs ma magyar nyelvterületen olyan népzenei találkozó vagy verseny, amelyen zsűriként ne számítanának részvételére. Az énekes és a hangszeres szólista blokkok szakértő zsűritagja Birinyi József, aki több mint húsz történeti és népi hangszeren játszik, népzenegyűjtéssel, kutatással, tanítással, hangszerkészítéssel, néprajzi filmezéssel foglalkozik, szerte a világban. 850 darabból álló népihangszer-gyűjteménye van, a Kárpát-medencében népzenei és néptáncműhelyeket, táborokat szervez, és ő a KÓTA társelnöke.

A népdalblokk zsűrijének harmadik tagja Szvorák Katalin, a losonci születésű Kodály- és Liszt-díjas népdalénekes, aki számos, ám nem csak népzenei szólólemezzel rendelkezik, és a világ 31 országában koncertezett már. Sebestyén Mártánál kevésbé közismert, de jó példa arra, hogy népdalénekesként is lehet karriert csinálni.

És a versenyzők

Persze nem mindenki vágyik karrierre. Vagy még nem vágyik. A Pacsirta résztvevői ugyanis nagyon fiatalok: legtöbbjük most került középiskolába, és noha azt pontosan tudják, továbbtanulni hol szeretnének, arról még kevéssé gondolkodtak, milyen pályára állnak majd zenei képzettségükkel. Az első elődöntő egyetlen fiú énekese, a 15 éves Feraru Kovács Christian jelenleg a csíkszeredai Faipari Líceumban tanul bútortervező szakon, kilencedik osztályos. Christian "hazai", moldvai népdalcsokrot énekelt, moldvai viseletben, erős, férfias hangon; majd annál halkabban és szűkszavúan válaszolt az álmait fürkésző kérdéseinkre. Nincs konkrét elképzelése jövőjét illetően, neki ez éppolyan énekes verseny, mint a többi, kihívás és kész.


Katt!

Így van ezzel Jőrös Andrea is, aki szintén annak örült, hogy újabb versenyen énekelhet. Ő is 15 éves, a kárpátaljai Viskről érkezett, de a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában tanul. A mezőkövesdi Vass Lajos Népzenei Verseny különdíjasaként ajánlotta egy zsűritag a műsorba, ahol most magában a különdíjban, egy stilizált népi ruhában énekelt, tájegységhez nem kötődő, egyszerűen magyar népdalcsokrot. Andrea hangja a főpróbán még hallhatóan remegett az izgalomtól, de a próba után elmondta, örül, hogy fellépés előtt megismerhette a terepet. Ez tetszett neki a tévés fellépésben, amit egyébként soha nem próbált előzőleg.

A legutóbbi forduló biztos továbbjutója a harmadik énekes, a szintén csíkszeredai András Orsolya lett. Már a műsorba jutása is sikert ígért: a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum tanulója ez év januárjában a KÓTA legmagasabb minősítését, az Arany Páva-díjat kapta. Gyimesi dalcsokra után a zsűri népdalénekesnője is (10 pontos tárcsáját magasra tartva) hitelességét emelte ki, majd valószínűsítette, hogy a Gyimesben hallott személyes dalélményektől olyan, amilyen. Hogy ez nem igaz, azt Orsin kívül csak mi tudjuk.

A 16 éves lány ugyanis egyetlen fő célját nevezte meg a műsorban való részvételének: nagyon szeretne egy tanárt. Hogy végre ne cédéről és kazettáról kelljen a dalokat hallania. Azt pedig kifejezetten fájlalta, hogy egy tévéműsor ilyen "mesterkélt", de legfőképpen, hogy nincs közönség. Hogy nem látja a szemeket, hogy "nincs kinek énekelni".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?