A Duna Televízió a legkedveltebb magyar nyelvű tévé?

2007.02.08. 19:17
A csatorna saját felmérése szerint a határon túl csak az RTL Klub előzi meg őket ismertségben, de itthon is a nézők 8-9 százalék őket választja. Az AGB Nielsen statisztikai adatai mást mutatnak.
A Kárpát-medence legkedveltebb magyar nyelvű, közszolgálati tévécsatornája a Duna - derült ki a médium vezetőinek sajtótájékoztatóján. Cselényi László elnök, Pomezianski György és Pörös Géza alelnökök, valamint Dr. Vass Csaba, a Duna Tv médiakutatási irodájának vezetője ezután már a legnagyobb magyar nyelvű tévéként prezentálták csatornájukat. "Mi vagyunk a vezető televízió mindenhol a határon túli magyarság körében" - mondta az elnök az általuk készíttetett, hét országra szóló felmérés eredményeire hivatkozva. Állításuk szerint: aki fogni tudja, nézi is a Dunát.

Több forrás

Az elemzést több forrás, az AGB-Nielsen és Gfk Hungária médiakutató cégek valamint a Transindex.ro erdélyi online hírportál 2006-os adatgyűjtése alapján készítették, és a Kárpát-medence hét országát érintette. Az AGB csak Magyarországon, a GfK Hungária Magyarországon és a másik hat országban (Románia, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia, Horvátország, Ukrajna) végzett felmérést. Utóbbi médiakutató külön megkérdezte a kolozsvári egyetemistákat, illetve Romániában besegített még a Transindex.ro, akik 6400 internetes kérdőívet dolgoztak fel.

Az AGB és a GfK magyarországi felmérései reprezentatívnak a teljes társadalomra, míg a határon túli GfK adatok, főleg az egyetemisták felmérése, illetve a Transindex kérdőívei nem reprezentatívak, de a televízió számára "mérvadóak".

Duna innen, Duna túl

A 2006-os mérések alapján, Magyarországon a Duna nézettsége hét és kilenc százalék körül jár. Felmérésük szerint, miközben az összes tévét nézők száma az elmúlt években folyamatosan csökken, a Duna Tv nézettsége 2004-től folyamatosan, 2005-től ugrásszerűen növekszik. Ma már a felmérés szerint megelőzi legnagyobb hazai vetélytársát (mint műholdas közszolgálati televíziót), a Magyar Televízió kettes csatornáját is.


Megkérdezték, mit néznek

Határon túl pedig "vannak olyan régiók, ahol gyakorlatilag utcahosszal vezetünk" - büszkélkedett Cselényi László, akinek csatornája a Kárpát-medence legkedveltebb magyar nyelvű közszolgálati tévéje. A Duna Televízió nem egészen egy százalékkal marad el a versenyben a nem közszolgálati RTL Klubtól. Ráadásul a kárpát-medencei magyarok számára a "legfontosabb hírforrás", az RTL Klub után szintén a Duna Tv. (Az RTL Klub, ahogy a Tv2, a Viasat3 és az m1 is, ugyan szerepel számos erdélyi kábelhálózat kínálatában, de ezeket az adásokat a szolgáltatók elvben csak akkor sugározhatnák tovább, ha a műsor sugárzási joga Magyarországon túlra is kiterjed. A saját gyártású műsorok így láthatóak, de a sportközveítések vagy a filmek alatt elvileg el kéne sötétíteni a csatornákat. Az más kérdés, hogy a kábelszolgáltatók ezeket a szabályokat általában nem tartják be).

Mindenütt jó, de legjobb Erdélyben

A Duna Tv a felmért országok közül Erdélyben a legnépszerűbb. Romániát követi Szerbia, majd Ukrajna, Horvátország, végül Szlovákia és Szlovénia. Ez az eredmény egyébként legkevésbé sem számít meglepetésnek, és nyilván összefüggésbe hozható az országok magyar ajkú lakosságának számával. Annál inkább új és fontos információ, hogy kik körében a legnépszerűbb. Kiderült, hogy a Dunát mégsem csak nénik és bácsik nézik, hanem a fiatal erdélyi értelmiség és az egyetemisták körében is messze a legnépszerűbb magyar nyelvű csatorna.

Szlovákiában és Szlovéniában a többi területhez képest kritikusan alacsony a "kedveltségük", ezt azonban elsősorban a kábelhálózat hiányosságaival magyarázza a "nemzet televíziója". Nagyon igyekszik javítani a helyzeten, közönségtalálkozókkal és egyéb "személyesebb" eszközökkel. Idén március 15-én például a nemzeti ünnepséget nem Erdélyből, hanem a szlovákiai Révkomáromból (Komárno) fogják közvetíteni.

Kételyek

A felmérés hitelességét megkérdőjelezi, hogy a határon túli kutatásokat kérdőíves módszerrel végezték, és ezekben a vizsgálatokban a válaszolók általában a társadalmilag elfogadott válaszokat szokták adni. A hasonló, magyarországi felmérésekben általában kiemelkedően jól szerepel a Duna Televízió mellett a Spektrum vagy éppen a Discovery is, miközben a tematikus adók nézettsége olyan alacsony, hogy az AGB nézettségmérési rendszerével szinte nem is mérhető. (A választások második fordulójának estéjén például mindössze az éppen tévét nézők 1,1 százaléka 43 846 ember választotta a Duna Tv-t).