Nyolcvan embert rúgnak ki a Duna Tv-től

2006.10.05. 13:13
Dolgozóinak hetedét-nyolcadát elbocsátja a Duna Televízió az áfaemelés és a színlelt szerződések felszámolásának kötelezettsége miatt. A közszolgálati csatornának évente több százmilliós pluszkiadást jelentenek ezek a kiadások.

A közszolgálati médium vezetéséhez közel álló forrás szerint a gazdasági egyensúlyára évek óta kínosan vigyázó intézményben az átszervezésekkel - például a szeptemberben elindult, információs műsorokat összefogó Hírórával - számos párhuzamosságot sikerül kiküszöbölniük, de a menedzsment a szervezet egyszerűsítését is tervezi.

Rövid a takaró

Eddig nyereségesek voltak
Mintegy 300 milliós többlettel zárta az idei esztendő első hat hónapját a Duna Televízió - közölte Szekeres László gazdasági alelnök augusztusban, megjegyezve, az év végére a tavalyi évhez hasonlóan egyensúlyi állapotra számítanak. "A menedzsment egységes abban, hogy mindenáron meg kívánja őrizni a gazdálkodás egyensúlyát" - nyilatkozta az idén kilencmilliárd forintból gazdálkodó közszolgálati médium alelnöke, megjegyezve, azzal számolnak, hogy pályázatokból és támogatásokból a következő időszakban kevesebb forrásra tudnak szert tenni, mint eddig.

"Eddig nyújtózkodhatunk, eddig ér a takaró" - jelentette ki az MTI-nek az egyik forrás, azt közölve, az üzemi tanáccsal és a szakszervezetekkel egyezséget fognak kötni a karcsúsítás menetéről, melynek során az 570 munkavállaló hetedétől-nyolcadától válik meg a cég.

Cselényi László elnök másfél évvel ezelőtti hivatalba lépése után mintegy ötszázan, a tavalyi elbocsátási hullám után pedig mintegy százzal kevesebben dolgoztak a társaságnál, amelynél a létszám a színlelt szerződések idei, kötelező megszüntetése miatt körülbelül 170-nel emelkedett.

"Míg a másik közszolgálati adó újabb és újabb összegeket kér az államtól, mi beláttuk, hogy ennyi van, ebből kell gazdálkodnunk" - mondta el kérdésünkre Dr. Szekeres László, a Duna Televízió gazdasági ügyekért felelős alelnöke, aki hangsúlyozta, hogy a szakszervezettekkel egyeztetve hajtják végre a létszámleépítést, és jövőre már nem várhatóak további elbocsátások.

Félmilliárdos hiány

Szekeres László, a Duna Televízió gazdasági alelnöke még augusztusban arról beszélt, hogy ebben az évben az áremelkedések, a forint árfolyamának romlása, valamint a színlelt szerződések átalakítása és a többi megszorító intézkedés 150 milliós pluszkiadást jelent, a várt támogatások egy részének kiesése miatt pedig "mintegy félmilliárdos nem várt terhük van a második félévre".

A közszolgálati rádió és a közszolgálati televíziók kiadásait összesen egy-másfél milliárd forinttal növeli az általános forgalmi adó emelése és a színlelt szerződések felszámolása. A Magyar Televízióban évi 800 millió és egymilliárd forint közötti összeggel, a Magyar Rádióban 220-250 millióval emeli meg éves szinten a kiadásokat a két tétel.