Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyunyogomez, számháború és drukkerkocsma

2004.07.02. 16:27
Vajon Berényi Miki tényleg népszerűbb Beckhamnél és Figónál, vagy csak hiba van a nézettségmérésben? Tényleg fizetniük kell a kocsmárosoknak, ha a foci-Eb megy a pult feletti tévében? Tényleg uniós ellenőrök járják a budapesti kocsmákat, hogy benyújtsák a számlát?
A közszolgálati televízió nézettsége drasztikusan emelkedett az Eb kezdete óta, például este 19.30 és 21.00 között a csatorna átlagos nézettsége jobb volt, mint a Tv2-é, és csak kevéssel maradt le az RTL Klubtól. Míg az év első hónapjaiban átlagosan a nézők 18,3 százalékát érdekelte csak az MTV, addig az Európa-bajnokság alatt 26,7 százalék kapcsolt a csatornára, ráadásul ezúttal a hirdetőknek oly kedves 18 és 49 év közötti korosztályban is 24 százalékra emelkedett a csatorna nézettsége, pedig általában a nagy vásárlóerővel rendelkező fiataloknak mindössze 13,5 százaléka vett tudomást a királyi televízió létezéséről.

Az MTV vezetése mégsem elégedett, mivel véleményük szerint a nézettségi adatok torzítanak, hiszen nem veszik figyelembe, hogy sokan nem otthon, hanem egy pubban, más néven a sarki kocsmában nézik a mérkőzéseket. Ráadásul Rudi Zoltán, az MTV elnöke úgy nyilatkozott, hogy a szórakozóhelyeknek fizetniük kell, ha az Eb mérkőzéseit adják kivetítőkön.

Házon kívül

A Magyar Televízió utoljára 2002-ben, a foci-világbajnokság idején kérdőjelezte meg nyilvánosan az AGB eredményeit, amikor a mérések szerint a vb döntője sem ért el akkora nézettséget, mint a Barátok közt. Akkor az MTV a GfK Hungáriát kérte fel egy alternatív vizsgálat elvégzésére. A GfK telefonos megkereséssel dolgozott, és eredményei jelentősen meghaladták az AGB által mért adatokat.

A közszolgálati televízió ezúttal nem rendelt meg külön nézettségmérési kutatást, mivel, ahogy Rudi Zoltán az Index kérdésére válaszolta, erre most nincs pénzük. A Magyar Televízió elnöke éppen ezért még megbecsülni sem tudta, hogy hány ember nézi a csatorna közvetítéseit otthonán kívül.

"Az AGB műszeres nézettségmérési eljárása szabvány az iparágban, ennél megbízhatóbb eljárást egyelőre nem alkalmaznak a gyakorlatban" - mondta el kérdésünkre Bozsonyi Károly, az AGB marketingigazgatója, aki viszont elismerte, hogy a sportközvetítések esetében jelentős különbségek lehetnek a valóság és az általuk mért eredmények között.

"Egy amerikai kutatás szerint az otthonon kívüli tévénézés egy átlagos héten mindössze 0,8 százalékkal emelhetné a nézettséget, de a foci-Eb-t ennél valószínűleg nagyságrendekkel többen nézik szórakozóhelyeken" - nyilatkozta Bozsonyi.

Az AGB marketingigazgatója szerint az otthonon kívüli tévénézés vizsgálatára egyelőre még csak kísérletek vannak, az egyik még nem piacképes módszer szerint például a vizsgálatban részt vevő alany egy apró készüléket hord magánál, ami képes venni a rádiók és csatornák által sugárzott hallhatatlan azonosítókat, és ezek alapján regisztrálja, ha egy bekapcsolt tévékészülék közelébe kerül. "Ez a módszer azonban még nem kiforrott, legalább négy-öt év kell ahhoz, hogy először megjelenjen az Egyesült Államokban vagy Nyugat-Európában" - mondta el Bozsonyi, aki szerint majdani fejlesztéseik nagyban függnek megrendelőik, azaz a televíziótársaságok igényeitől.

"Nem valószínű, hogy az MTV hasznosítani tudná egy másik független cég felmérését - tette hozzá Bozsonyi -, mivel az AGB adatait szabványnak fogadják el a tévétársaságok és az ügynökségek, és ezeket az adatokat használják fel elszámolásaiknál."

Fizetési felszólítás

A köztévének tehát akkor sem származna több bevétele a meccsek körüli reklámok értékesítéséből, ha kiderülne, hogy az AGB által mértnél jelentősen többen nézik a foci-Eb-t. Éppen ezért nem meglepő, hogy egyéb bevételi lehetőségeket keresnek, és pénzt kérnének a szórakozóhelyektől, ahol kivetítőkön adják az Eb mérkőzéseit.

"A legtöbb szórakozóhelyen jogtalanul adják az Eb mérkőzéseit, de az MTV nem tud ellenőrizni mindet pubot. Összesen alig száz szórakozóhellyel kötöttünk szerződést, így a többiek törvénysértést követnek el" - nyilatkozta kérdésünkre Rudi Zoltán, az MTV elnöke, aki hozzátette: "Információim szerint az EBU, azaz az Európai Médiaszövetség emberei Budapesten vannak, és a szórakozóhelyeken is vizsgálódnak."

A közszolgálati televízió az EBU-tól vásárolta a portugáliai Eb és az olimpia sugárzási jogait is, a szövetség pedig az uniós jogszabályokkal összhangban pontosan szabályozza, hogy egy szórakozóhelynek mekkora összeget kell fizetnie kivetítőnkként.

A Népszabadság több, a közvetítést hirdető fővárosi vendéglátóhelyet keresett meg, az újság nem talált senkit, aki hallott volna az MTV igényéről.

A Népszabadság információi szerint a fizetni hajnaldók közt van Fábián László olimpiai bajnok öttusázó, aki az egyik bevásárlóközpontban szervezett klubot az Eb-re és az olimpiára is. Fábián a Népszabadságnak elmondta, hogy a tiszta ügyvitel miatt fizetett.

A meccs mindenkié

Az Index információi szerint azonban a magyar törvények szerint a közszolgálati televízió jogszerűtlenül kötött szerződést és fogadott el pénzt egyes szórakozóhelyektől.

"Minden nagy sportesemény idején felvetődik, hogy a szórakozóhelyeknek fizetniük kell, ha a közvetítéseket kivetítőn vagy televízión adják, de a magyar szerzői jogi törvények értelmében csak akkor kell előzetes engedélyt kérniük a kocsmák, pubok tulajdonosainak a csatornától, ha belépőt szednek" - nyilatkozta az Indexnek Szinger András, az Artisjus Szerzői Jogvédő Hivatal jogásza.

"A csatornák összekeverik a sugárzást és a nyilvános előadást, ugyanis a magyar törvények értelmében csak a továbbsugárzás esetében kell engedélyért fordulni a sugárzási jogok tulajdonosához" - állítja Szinger. Azonban, ha egy tévékészülék van bekapcsolva a pult felett, még nem minősül sugárzásnak, csak nyilvános előadásnak, és ezért csak átalánydíjat kell fizetni az Artisjusnak, amely például száz főt meg nem haladó közönség esetén a szervezet honlapja szerint mindössze 5350 forint.

Az MTV azonban ebből az összegből sem kap, hiszen az Artisjus csak az írók és zeneszerzők jogait védi, a beszedett pénzekből is csak ők részesülnek.