Egy másodperces reklám először Magyarországon

2005.07.29. 08:00
Egy telekommunikációs cég egy másodperces hirdetését kezdi sugározni hét végétől a Viasat 3. A rövid filmet már tudatosan érzékeljük, ezért nem tiltja a reklámtörvény sem.

Egy másodperces reklámot sugároz Magyarországon elsőként a Viasat 3. Az alternatív telekommunikációs cég rövid hirdetése hét végétől látható a kereskedelmi csatorna reklámblokkjaiban.

Ilyen módszerrel eddig még nem élt egyetlen magyar csatorna vagy hirdető sem, sőt, Európában is mindössze egyszer alkalmazták: idén májusban az antwerpeni Duval Guillaume ügynökség használta ezt a formátumot Belgiumban egy mentolos szájfrissítő gél piacbevezető kampányában.

A magyarországi hirdetést gyártó cég szerint egy másodpercben is meg lehet fogalmazni a közeljövőben bevezetendő alacsonyabb percdíjakról szóló reklámüzenetet, amelyet így lényegesen többször lehet levetíteni, mint egy átlagos reklámfilmet. A hat hétig tartó kampányban a reklámfilm többféle változata is képernyőre kerül majd, hatásuk pedig az ügynökség és a kereskedelmi csatorna reményei szerint később napi szinten is elemezhető lesz.

Amerikából jött

Az egy másodperces reklámok sokkal népszerűbbek az Egyesült Államokban, ahol 1998-ban a Master Lock nevű vállalat próbálkozott ezzel a formátummal, később pedig több nagy cég, például a Pepsi és a Coca-Cola is készített rövid, néha csak pár képkockából álló hirdetést.

Ezzel a módszerrel a tengerentúlon már jól bejáratott márkákat hirdetnek, hogy így tartsák a cég logóját, márkajeleit a köztudatban.

Legális

Az ötvenes években több cég is használt úgynevezett felvillanó reklámokat, vagyis klipbe vagy filmbe illesztett, a másodperc törtrészéig látható, ezért csak tudat alatt észlelt képsorozatokat, de ezt a módszert később betiltották az Egyesült Államokban, és az 1997-es reklámtörvény nálunk is tiltja a tudatosan nem érzékelhető hirdetési módszerek használatát.

Az egy másodperces reklám azonban már tudatosan érzékelhető, így telekommunikációs cég felvillanó hirdetésének sugárzása a Viasat 3 szerint nem ütközik semmilyen törvénybe.