Már Gyurcsány sem vicces

2006.11.14. 15:03
A Tv2 új kabaréműsorában Verebes beijeszt Gyurcsánynak és Orbánnak, de végül azért mindenki kap egy buksisimit.

Az RTL Klub szerint a humor az, amikor előveszünk egy 86-os Hahotát és a harminckettedik oldal vicceit suta összekötőmondatokkal (És azt hallottad?) egyberántva felolvassuk. Plusz micisapkás munkásemberek, kocsmapult és túljátszott dülöngélés. Erre jön a Tv2, hogy megmutassa, lehet ezt másképp is, létezik még a politikai kabaré, nem kell beérni az újrahasznosított Móricka-viccekkel. Igyekeztek na, kár, hogy szerintük meg elég annyit mondani, hogy böszmeség, és máris röhögünk. Legfeljebb fokozásként jöhet még egy elkúrtuk, meg egy kurva ország.

Merthogy a Verebes István fémjelezte Mi kérünk elnézést nagyrészt az őszödi beszédet ismételgette különböző díszletek közt. Elkúrtuk gyerekekkel, elkúrtuk az autókereskedésben, és persze elkúrtuk a talponállóban, hogy azért a micisapkát is felvehesse valaki. Elsőre még vicces volt, hogy Mátyás király bevallja, hogy évekig hazudott, de mégis miért kell ezt megcsinálni Árpád vezérrel meg Kossuth Lajossal is?


Igen, a pultnál állnak

Most úgy tűnhet, hogy Verebes ezúttal adott pár gyomrost a baloldalnak, de azért ez csak beijesztős levegőboksz volt, az MSZP és a Fidesz is megúszta a kabarét, annak ellenére, hogy minden jelenetben legalább két tucatszor mondták, hogy Gyurcsány és Orbán. Merthogy Verebes még mindig populista, így kemény poénok helyett böszmeséggel, meg Jó reggelt, Magyarországozással ütötték el az időt. Hát, nem fene egy pofa ez a Feri, meg a Viktor? Egyébként is minden politikus hazudik, megint emelik a gáz árát, és hol van már a háromhatvanas kenyér.

Ráadásul Verebes pontosan tudja, hogy a kommunizmusban határokat feszegető politikai kabaré az iszonyatosan nagy szólásszabadságban nem túl izgalmas, hiszen mindent kimondhat, egyenesen a nézők pofájába. Az pedig, hogy a politikusok lopnak, így, körülírás, sejtetés és összekacsintó elhallgatás nélkül egyáltalán nem vicces. Persze vannak most is tabuk, sőt Verebes az egyik jelenetben még ki is mondja, hogy mik azok: a vallás, a kisebbségek, a másság (másképp: papok, zsidók, cigányok, buzik), amiken az álszent politikai korrektség miatt csak otthon nevetünk a haverokkal, és még jó, ha másnap nem fogjuk az egészet az italra.

A politikusimitátorok és a kocsmai jelenetek mellett ebből is kaphattunk volna egy keveset, de a Mi kérünk elnézést! nem ilyen bátor, inkább negyvenszer röhögnek Demszkyn, mint hogy elmondjanak egy pedofil papos viccet. Naná, mert abból még a végén bajuk is lehet.


Verebes és Minime

Egyedül a tarsolyos-süveges mélymagyarok és a hivatásos Kossuth tériek kapták meg a magukét, éppen ezért a kabaré egyetlen igazán vicces jelenete is a sumér kisebbségi stúdió hírműsora volt (ősmagyar buxindexszel és rovásírásos infobarral), de hát pár száz, hatalom nélküli őrültet és ősmagyar szürkemarhát azért nem túl nehéz a porba gyalázni.

A műsor fennmaradó részében egyébiránt zseniális politikusimitátorok szónokoltak pont olyan unalmasan és semmitmondóan, mintha csak az eredetit kellett volna hallgatnunk, Sándor György flörtölt egy kandikamerával elkeserítően hosszan, mintha csak műsorpercre fizetnének neki, ja és persze ott volt Verebes István, aki kissé túlírt szösszenetekben beszélgetett saját maga kicsinyített másával. Ez abban a mezőnyben, ahol a Szeszélyes a második, épp elég a Magyarország legjobb televíziós kabaréja címhez. Na jó, megosztva az Irigy Hónaljmiriggyel.