Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bocsánatot kértek, amiért a WTC romjaival hirdették az újságot

2004.09.17. 16:02
Az El Pais című spanyol lap több ezer előfizetőtől kért levélben bocsánatot, amiért internetes kiadásukat a World Trade Center füstölgő romjaival reklámozták.
Címoldalon követte meg olvasóit a madridi El Pais a lap internetes kiadását népszerűsítő hirdetésért, amely a 2001. szeptember 11-i, New York-i repülőgépes terrormerénylet fotóival próbált kedvet csinálni a spanyol média legolvasottabb lapjának online-szolgáltatásaihoz.

A félmilliós példányszámú lap szeptember 13-án indította online kiadásának hirdetési kampányát. A reklámfelületen két fotót közöltek. Az egyiken a New York-i Világkereskedelemi Központ két tornya volt látható még a támadás előtt, a másik képen már csak a romok, tornyok nélkül, s alattuk a felirat: "Sok minden megeshet egyetlen napon, képzelje el, mi minden történhet három hónap alatt!".

Hibaláncolat

A reklámkampány két napig tartott, a tiltakozó levelek özöne nyomán már szeptember 15-én felfüggesztették, és azóta ötvenezer példányban írták meg és adták postára a kampány címzettjeinek szánt bocsánatkérő levelet. A lap pénteki számában nyilvánosan is olvasói elnézését kérte, amiért reklám céljára használta fel a Wolrd Trade Center elleni terrortámadás képeit.

A lap vezetősége közölte: belső vizsgálatot indított, tisztázandó, milyen hibaláncolat vezetett el a szerencsétlen reklámötlet megvalósulásáig.