Bocsánatot kértek, amiért a WTC romjaival hirdették az újságot

2004.09.17. 16:02
Az El Pais című spanyol lap több ezer előfizetőtől kért levélben bocsánatot, amiért internetes kiadásukat a World Trade Center füstölgő romjaival reklámozták.
Címoldalon követte meg olvasóit a madridi El Pais a lap internetes kiadását népszerűsítő hirdetésért, amely a 2001. szeptember 11-i, New York-i repülőgépes terrormerénylet fotóival próbált kedvet csinálni a spanyol média legolvasottabb lapjának online-szolgáltatásaihoz.

A félmilliós példányszámú lap szeptember 13-án indította online kiadásának hirdetési kampányát. A reklámfelületen két fotót közöltek. Az egyiken a New York-i Világkereskedelemi Központ két tornya volt látható még a támadás előtt, a másik képen már csak a romok, tornyok nélkül, s alattuk a felirat: "Sok minden megeshet egyetlen napon, képzelje el, mi minden történhet három hónap alatt!".

Hibaláncolat

A reklámkampány két napig tartott, a tiltakozó levelek özöne nyomán már szeptember 15-én felfüggesztették, és azóta ötvenezer példányban írták meg és adták postára a kampány címzettjeinek szánt bocsánatkérő levelet. A lap pénteki számában nyilvánosan is olvasói elnézését kérte, amiért reklám céljára használta fel a Wolrd Trade Center elleni terrortámadás képeit.

A lap vezetősége közölte: belső vizsgálatot indított, tisztázandó, milyen hibaláncolat vezetett el a szerencsétlen reklámötlet megvalósulásáig.