A magyar mátrix legjobbjai

2002.11.22. 16:41
A legjobbnak ítélt magyar multimédiás alkotások közül kettő bekerült az európa top harmincba. Ludas Matyi és egy fotóművész a nemzetközi porondon.
Két, gyerekekhez szóló multimédiás alkotás mellett egy fotográfus és egy élelmiszer áruház honlapját választotta az év legjobb multimédiás alkotásának az eFestival zsűrije. A négy kategóriában díjazott tizenegy pályamunkát a fesztivál benevezte az Europrix európai multimédiás versenyre. Mivel a nyerteseket, szokatlan módon a hivatalos kihirdetés előtt öt hónappal, már júniusban kiválasztották, a sajtótájékoztatón az is kiderülhetett, hogy két pályamunkát, Szabó Zoltán fotós honlapját, és az Egyszervolt.hu meseoldalt a nemzetközi zsűri 612 induló közül a legjobb 30 közé választotta . A Europrix nyerteseit 2003 márciusában ismerhetjük meg.

Az idén másodszor megrendezett on line és off line munkákat értékelő magyar eFestival négy kategóriában hirdetett eredményt, és egy különdíjat is kiosztottak a "nyelvi igényesség" területén mutatott tornamutatványokért. "A magyar kulturális örökség digitális megőrzése" és az "Elektronikus kereskedelem" kategóriában nem neveztek meg első helyezettet, de mint azt a zsűri elnöke dr. Tószegi Zsuzsa elmondta, júniusi döntésüket az előbbi esetében elhamarkodottnak tekintik.

A zsűri ugyanis a honlapoknál nem csak a tartalom színvonalát, elrendezettségét és a dizájnt vette figyelembe, hanem azt is, hogy a site valóban működik-e. Azaz vizsgálták például, hogy a zsűrizés alatt kerülnek-e fel új anyagok a hálóra. Mivel "a magyar kulturális örökség digitális megőrzése" díj legjobbja, az Egyszervolt.hu nem sokkal a nevezés előtt készült el, a tartalom júniusban még szegényes volt, azóta viszont olyannyira bővült, hogy Tószegi szerint ma már megérdemelné az első díjat.

Hozzátette, hogy a többi kategóriától eltérően az "Elektronikus kereskedelem"-nél az esztétikum másodlagos, itt az "abszolút professzionalitást" keresték, és azt vizsgálták, mennyire egyszerű egy ilyen lapon vásárolni. Ebben a témakörben azonban máig is csak második és harmadik helyezettről tudnak beszélni.

Az eredményhirdetést követően dr. Lendvay Judit, a fesztivál vezetője felolvasta Görgey Gábor levelét, amelyben a nemzeti kulturális örökség minisztere fontosnak tartotta a magyar kulturális örökség digitális formában való megőrzését.

A virtuális valóság két magyar szeletének lakájosságáról a nemzetközi zsűri2003 március 26 és 28 közt nyilatkozik, a Europrix Cannes-ban megrendezésre kerülő gáláján.

A magyar kulturális örökség digitális megőrzése nevezési kategória nyertesei:
Egyszervolt.hu
Magyarország nemzeti parkjai

Az eLearning nevezési kategória nyertesei:
Manó Magyarország
Oxymulator
A bábok világa

Mindennapjaink informatikája:
Szabó Zoltán fotográfus honlapja
www.kertpont.hu
Gamer oldalak

Elektronikus kereskedelem:
G'Roby Online Shop
www.officedepot.hu

Kazinczy Online különdíj a nyelvi igényességért: Könyvkereső