Itt a beszélő értelmező szótár

2008.04.26. 16:15
A leggyakrabban használt 25 ezer szó helyes kiejtéséről is eligazító szoftvermelléklettel jelenik meg májusban a Magyar értelmező szótár.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézete és az Akadémiai Kiadó közösen szerkesztett kézikönyve, a Magyar értelmező kéziszótár 2007-ben elnyerte az MTA Szótári Munkabizottság "Kiváló magyar szótár" díját. A kiadvány alapján készült a Magyar értelmező szótár című kötet, amelynek cd-mellékletén meghallgatható a legsűrűbben előforduló 25 ezer szó Madai Gábor színész tolmácsolásában, mondta Csábi Szilvia, az Akadémiai Kiadó nyelvi szerkesztőségének vezetője szombaton a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

A májusban megjelenő munka a tavaly kitüntetett elődjéhez hasonlóan az értelmező kéziszótár évtizedekig sikeres első kiadásának hagyományait viszi tovább, de a címszó-állományt és szójelentéseket bővítették és modernizálták, mondta Csábi Szilvia. Az anyag a határon túli magyarság által használt szavakat is tartalmazza területi megjelöléssel együtt, a szavak 25 ezres gyakorisági listáját pedig a Magyar Nemzeti Szövegtár adataira támaszkodva állították össze.

A szöveggyűjtemény az MTA Nyelvtudományi Intézetének 1998-ban elkezdett vállalkozása, amelynek célja a mai magyar nyelv valamennyi jellegzetes megnyilvánulását reprezentáló, összesen 100 millió szót tartalmazó szöveg létrehozása.

A kiadó másik fesztiválújdonsága is hangos: a Millenárison kapható először az angol-magyar kéziszótár legújabb kiadása, amelynek cd-melléklete 42 ezer szó eredeti brit kiejtését is tartalmazza.