Tömegrádió sugároz januártól az Est FM helyén

2002.11.21. 09:20
Legkésőbb januártól új néven, új arculattal és új műsorstruktúrával sugároz a 98.6-os frekvencián jelenleg Est FM néven hallható adó. A rádió szakítani kíván a keményvonalas, réteg-kulturális hangvétellel - mondta az Indexnek Alpári László, a november 18-ától főszerkesztővé lett tulajdonos. Ráadásul a műsorvezetők szépek lesznek.
A Pesti Est Kft. és a Mocca Mogul által 60:40 százalékban tulajdonolt adó megvásárlására szeptemberben írtak ki pályázatot, és az új tulajdonos végül a többek közt Alpári László kezében lévő kisebbségi tulajdonos lett. A rádió 2002 december 31-ig használhatja az Est nevet. A rádió jelenleg legjobb műsorainak ismétléseivel búcsúztatja a nevét, volt munkatársait.

Menő kultúra, menő műsorvezetők

Az új adó neve még nem, szlogenje azonban már publikus. Az Est FM utód az "overground undergroundja" kíván lenni: az értékes, progresszív kultúrát közérthetően tolmácsolnák a szélesebb közönség felé. "Nem elefántcsonttoronyból akarunk lebeszélni a hallgatókhoz, mint eddig" - mondta az Edison reklámügynökségben is érdekeltségekkel rendelkező főszerkesztő. "Ha nem is feltétlenül az általunk elfogadott érvelési rendszerrel, de meg tudunk győzni valakit, hogy próbálja ki egyik este a Dokk diszkója helyett valamelyik színházat, legyen az a rock-színház, már elértük a célunkat."

Alpári szerint rádiójuk kulturális missziót teljesít majd. A hangvétel változását a Sziget-fesztivál alakulásához hasonlította, ahol a kezdeti, radikális felfogás után nyitottak a tömegek felé. Az új főszerkesztő azonban úgy vélte, mindez nem jelenti a kezdeti célkitűzések feladását. "Menővé kell tennünk azokat a dolgokat, amit értékesnek tartunk" - fogalmazta meg az új irányvonalat.

Arccal a Fábry-kompatibilitás felé

A menőség felé vivő út egyik eleme egyúttal paradigmaváltást jelenthet rádiózás műfajában. A tervek szerint műsorvezetőik kilépnének a rádiós szakmával szükségszerűen együtt járó arctalanságból, és a mai kor igényei szerint, sztárokká válnának.

"Olyan jó megjelenéssel, stílussal rendelkező emberekkel akarunk dolgozni, akik adott esetben meg tudnak jelenni a Fábry-show-ban, vagy olyan dj-vel, aki például a Cosmopolitanben megmutathatja a tetkóit, hogy az emberek lássák, ők nem csak jó rádiósok, de menők is". Alpári szerint így aztán menő dolog lesz fajsúlyosabb kultúrával foglalkozni, " a vastagtalpú cipős srác akár dzsesszkoncertre is elmegy a csajával, mert olyanok ajánlották neki, akikre felnéz."

Az Index kérdésére, miszerint formás idomokkal rendelkező rádiósoknak - erotikus magazinok révén - nem csak az arcát ismerhetik majd meg a kedves hallgatók, Alpári elismeréssel nyilatkozott információs forrásainkról, majd elmondta, hogy szerinte "nem csak a csúnya emberek lehetnek okosak". Az 50 százalék feletti szövegarányt ugyanakkor fenn kell tartaniuk, de Alpári szerint "az embereknek nem a beszélgetős műsorokból, hanem a süket dumából van elegük."

A kis-nagy előd

Alpári ugyanakkor elmondta, hogy a rádió szakítani kíván az Est FM-et meghatározó Tilos rádiós reflexekkel. A rádió alapításának ötletét még a szigorúan underground, de lelkes és stabil közönséggel rendelkező Tilos rádió adta. A non-profit adónál tevékenykedő munkatársak úgy gondolták, a stílus sikerrel ültethető át kereskedelmi közegbe is.

A formabontó kereskedelmi rádióként indított adó azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Habár az Est FM új hangot hozott a kereskedelmi rádiózásba, addig csak underground körökben ismert zenei és egyéb kulturális stílusokat tett széles körben ismertté, dj-k és zenekarok futottak be a rádió révén, és kialakult egy állandó közönség is, a hallgatottság később erősen csökkent.

A krízis márciusban érte el mélypontját, amikor felmondtak a rádió 19, jobb munkakörülményeket és magasabb fizetést követelő munkatársának.

A sztori folytatása december közepe után várható, amikor a vezetőség egy bulin bejelenti az új nevet és az új irányvonalat.