Egy hónapja kómában az Est.Fm

2002.04.09. 18:53
Március 6-án tizenkilenc munkatársától megvált a rádió. Mint a vezetők utólagos magyarázataiból kiderült, elsősorban azért, hogy az Est Média erőt mutasson fel az üzleti partnerei előtt: őket nem zsarolhatják a beosztottaik. Azóta az Est.Fm a hazai médiapalettán az arctalan, színtelen, szagtalan rádiózást képviseli.
Alig több, mint egy hónapja, március 6-án jelentette be az Est.Fm vezetősége, hogy meddő viták és stresszelés helyett kirúgja áldatlan munkakörülményeik ellen tiltakozó munkatársait. A petíciójuk benyújtásának okáról később a Tilos rádión beszéltek a szerencsétlenül járt rádiósok, elmondták, hogy például ha vendég érkezett a stúdióba, nem tudták leültetni, mert nem volt szék. Éppígy nem volt reális fizetés, a vezetők részéről hiányzott az empátia és tárgyalókészség, ami végül a tömeges elbocsátásban csúcsosodott ki.

A vezetők saját önkifejező magazinműsort rendeztek a kirúgásukat követő vasárnap este, Hanák Tamás pesti estes ügyvezető igazgató pedig elmondta, hogy egy hónap múlva minden idők legsikeresebb Est.Fm-jét fogják prezentálni. Egy hónap múlva van.

Azóta az eltávozottak - rajongóik támogatásával - talpraesetten lobbiznak önmagukért. Legutóbbi sikeres emlékpartijukat április 5-én tartották a Nap Hallban, Beduggatlan buli címen, a Három Pestőr: Roy, Géza és Szabi szervezésében. Fellépett a Marlboro Man, Someday Baby és a régi est.fm-esekkel baráti kapcsolatokat ápoló Emil Rulez.

A szakadár tizenkilenc, mínusz három

A valaha volt Est.Fm-nek tehát egy hónap múltán is barátai, rajongói vannak, akik figyelemmel kisérik, mi történik a "szakadár tizenkilencekkel" - szemünk előtt formálódott urban legend -, akik már tizenhatok. FikyD ugyanis átigazolt a Rádió Bridge-hez, Melory visszatért a rádióhoz, úgyszintén DJ Rob, aki a Hit Remény Zsűlölet diszkógömbje alatt szolgáltatja a zenét.

A maradék tizenhat Szerepi Hella volt szerkesztő és Roy elmondása szerint közel áll ahhoz, hogy a Klub Rádióban kezdjen dolgozni, Est.Fm-közeli hangzást hozva ott létre. Erről azonban ennél többet még ma sem tudnak mondani, bár a tárgyalás a Klub Rádióval már a távozásuk utáni napokban elkezdődött. Szintén befogadná őket együtt a Budapest Rádió. Szerepi Hella tájékoztatása szerint kapcsolatban állnak a tavaly távozott Supermannel és Pálinkás Szűts Róberttel, de közös projektről jelenleg nem lehet beszélni.

Superman: Nagyon sajnálom, ami történt

Superman a Kreatívnak adott interjújában nemrég elmondta, meghívást kapott a Rádió C-től és a Tilostól is. Az Est.Fm-el kapcsolatban a rádió kreatív apja ennyit nyilatkozott: "Tavaly május óta egyáltalán nem veszek részt semmiféle az Est Fm-et érintő dologban. Nagyon sajnálom, ami most történt. Jó egészséget kívánok minden résztvevőnek!"

A tizenhatok tehát egész jól elmenedzselik magukat, ezalatt pedig az Est.Fm folyamatosan merül el az érdektelenség hullámsírjába. Azzal, hogy megváltak azoktól az emberektől, akik másfél éves munkával beleépültek Budapest sznobkultúrájának arculatába, egy mozdulattal leválasztották magukról szűk, de elkötelezett hallgatótáboruk nagyját. Egyrészt a hallgatók elvesztették kultuszuk alanyait, a műsorvezetők és dj-k nagyját, másrészt megsértődtek. Úgy is mondhatnánk, beletenyereltek a nulláslisztbe, bármit is jelentsen ez.

A homeless rádiós divatjelenség maradt

Szegény homeless rádiósok divatjelenség maradtak így is. Élőek és megfoghatóak, érdemes megnézni a oldalukat. Van aki rádió nélkül is rádiós, van akinek rádióval se megy. Roy elmondta, ő úgy érzi, hogy megszűnt az Est.Fm.

Nem tudni, a médium vezetősége hogy halad az új struktúra felépítésével, de én meg úgy érzem, mintha az Est.Fm-et lassan elnyelné a nagy, szürke Semmi a Végtelen Történetből. Délután még szól a műsorvezető nélküli, műsorsáv nélküli semmiben a Black Crowes, Rob még felteszi a HRZS-ben hatszázadszorra ugyanazt a Lenny Kravitz számot, de a falból már szakítja ki a darabokat a légörvény. Lejárt az egy hónap, eljött a határidő: ha nem mutatnak fel egy nagyon közönségbarát, energikus műsort a szerkesztők, az Est.Fm maradék hallgatottságát is elviszi a cica.