Árpád
-2 °C
4 °C

Leállította börtönkísérletét a BBC

2002.01.28. 15:07
Egy pszichológusokból álló csoport javaslatára két nappal a hivatalos menetrend vége előtt leállították a BBC műsorának felvételét, melyben a hírhedt stanfordi börtönkísérletet rendezték újra.
Brutális módon visszaéltek hatalmukkal
A kaliforniai Stanford egyetemen 1971-ben végzett kísérletben önkéntes diákok részvételével azt vizsgálták, hogy hogyan viselkednek az emberek szimulált börtönkörülmények között. A vizsgálatra felvett 24 fiatalembert fej vagy írás alapon osztották be két csoportba: börtönőröknek vagy foglyoknak. A szabadkezet kapott börtönőrök néhány nap elteltével brutális módon visszaéltek hatalmukkal, a foglyok némelyike pedig maradandó pszichikai sérülést szenvedett, ezért a kísérletnek hat nap után véget kellett vetni.

Jól sikerült idegjáték

A hatalom természetére rávilágító kutatás most felkeltette a média érdeklődését is. A mérsékelt hangneméről ismert BBC tavaly hirdette meg a felvételit A kísérlet című dokumentumfilmjére, melyben a stanfordi szituációt és a Survivor-sorozat elemeit készültek összegyúrni. A producerek semmit nem bíztak a véletlenre: két neves pszichológus mellett egy független etikai bizottságot is felkértek a műsorban szereplők pszichikai és fizikai állapotának ellenőrzésére.

A hírek szerint éppen ez a bizottság javasolta a nyolcadik napon, hogy állítsák le az eredetileg tíznaposra tervezett kísérletet. Bár a tizenöt résztvevő egyike sem szenvedett maradandó testi vagy lelki sérülést, a hírek szerint a foglyok komolyabb stressznek voltak kitéve a felvételek során.

Önkéntes "börtönőr" a Stanford-kísérletből
Philip Zimbardo, az egykori Stanford-kísérlet vezetője már a hirdetés közzétételekor élesen kikelt a műsor ellen. "Csodálkozom, hogy egyetemi oktatók is részt vesznek a műsor készítésében, hiszen az általam alkalmazott módszerről ma már világszerte tudják, hogy etikátlan és káros." Módszertani aggályai mellett Zimbardo a kontroll objektívitását és hatékonyságát is megkérdőjelezte. "-A műsor készítőinek nyilvánvalóan konfliktusokban gazdag helyzetet kell teremteniük, különben unalmassá válik. Így viszont nem biztos, hogy időben közbelépnek."

BBC: Működött a kontroll

Bár a kísérletet idő előtt leállították, a felvételeket tavasszal mégis műsorra tűzi a BBC2. "-Az hogy hamarabb befejeztük a forgatást, csak azt bizonyítja, hogy működött a kontroll." - véli a BBC szóvivője. "-Előre felkészültünk rá, hogy a résztvevők pszichikai állapota miatt le kell állítani a programot. Mindezek ellenére meg vagyunk róla győződve, hogy a műsor megváltoztatja a hatalomról kialakított képünket."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?