Keresztény adó lesz Árpa Extrém Rádiójából

2005.12.20. 17:40
Minden bizonnyal szocialista-fideszes háttéralku kellett ahhoz, hogy a szakértői vélemények ellenére januártól a Mária Rádió sugározhasson a soul zenét adó Extrém Rádió helyén.

Januártól megszűnik az Árpa Attila által alapított, Budapesten és környékén fogható Extrém Rádió, mert a frekvenciát eladták a katolikus Mária Rádiónak, amely ezentúl hitéleti műsorokat, gregoriánt és vallási elmélyülést sugároz majd az eddig leginkább soul zenétől hangos 94,2 megahertzes frekvencián. A Mária Rádió egyébként már közel fél évtizede próbálkozik frekvenciához jutni, de rendre alulmarad a pályázatokon, legutóbb például a Rádió C és a Tilos Rádió pályázata is előrébb végzett.

A rádiók tulajdonosváltását nem tiltja a médiatörvény, de az ORTT-nek engedélyezési joga van, ahogy arra is előzetesen rá kell bólintania a testületnek, ha egy rádió lényegi változtatásokat szeretne végrehajtani műsorstruktúrájában, tematikájában, hiszen a frekvenciapályázat egyik lényeges eleme éppen a műsorstruktúra.

A Népszabadság információi szerint az Extrém Rádió tulajdonos- és tematikaváltását egyébként előzetesen nem támogatta az ORTT döntés-előkészítő bizottsága, információink szerint azért, mert így tulajdonképpen az egész frekvencia-pályáztatás rendszere került volna veszélybe. Hiszen ha a döntés precedenst teremt, a Mária Rádióhoz hasonlóan ezentúl bárki vásárolhatna magának olyan frekvenciát, amelyet előzőleg teljesen más célra, más műsorstruktúra ismeretében ítélt oda az ORTT. Az ORTT döntés-előkészítő bizottsága szerint egyébként olyan jelentős a rádió műsorstruktúra-váltása, hogy emiatt inkább új pályázatot kéne kiírni a frekvenciára.

A hivatal ajánlása ellenére mégis engedélyezte a Rádió Extrém eladását az ORTT, méghozzá a Népszabadság értesülései szerint az ORTT MDF-s delegáltjának módosító javaslata nyomán. Ezt a javaslatot egyébként Tímár Jánoson, az SZDSZ-es tagon kívül mindenki, így a fideszes és a szocialista delegált is megszavazta.

"A módosító javaslatban nem szerepeltek érvek, az ORTT mégis, előzetes egyeztetés nélkül megszavazta" - mondta el kérdésünkre Tímár János, utalva arra, hogy politikai háttéralku állhat a döntés hátterében.

Tímár hangsúlyozta, hogy neki sem a rádió tematikájával volt baja, hiszen több vallási adó frekvenciakérelmét is támogatta már, de a radikális műsor-átalakítás semmibe veszi a frekvenciapályáztatás közel évtizedes gyakorlatát.

Az ORTT egyébként éppen most hirdetett meg egy budapesti frekvenciát, amelyet egy hitélettel foglalkozó rádiók számára szeretnének kiadni. A Habsburg-Lotaringiai Mihály által vezetett Mária Rádió ezen a pályázaton már nem indulhat, hiszen januártól már rendelkeznek frekvenciával.