Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fábry másodfokon is vesztett György Péter ellen

2006.07.15. 21:17
A bíróság szerint György Péter véleményével - mellyel rasszistának és romagyűlölőnek nevezte a showmant - nem lépte túl a szabad véleménynyilvánítás határát.

György Péter másodfokon is nyert Fábry Sándorral szemben abban a perben, amit a showman személyiségi jogainak megsértése miatt indított ellene. Fábry azért nyújtott be még tavaly keresetet, mert az esztéta a Klubrádió egyik műsorában romagyűlölőnek és rasszistának nevezte őt. György Pétert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet ügyvivője, Schiffer András ügyvéd képviselte a perben.

Az elsőfokú bíróság a felperes keresetét elutasította, és kimondta, hogy a kifogásolt vélemény a "véleménynyilvánítás szélső határán van, de nem lépi azt túl". Fábry az ítélet ellen fellebbezett.

Magasabb tűréshatár

A másodfokú bíróság az elsőfőkú bíróság ítéletét helybenhagyta. A másodfokú ítélet indokolása szerint a per tárgyát képező, Fábryt romagyűlölőnek, rasszistának nevező kijelentés egyértelműen véleménynyilvánításnak minősül, az alperes pedig ezzel a kijelentésével nem lépte át a véleménynyilvánítás határát.

A bíróság emellett leszögezte, hogy Fábry Sándor közszereplő, aki a nevével fémjelzett műsorral sok ember véleményét formálja. Ebben a minőségében pedig az átlagembernél magasabb tűréshatárral kell rendelkeznie a tevékenységét ért kritikákkal kapcsolatosan. A másodfokú határozat ellen fellebbezésnek nincs helye.