Fábry másodfokon is vesztett György Péter ellen

2006.07.15. 21:17
A bíróság szerint György Péter véleményével - mellyel rasszistának és romagyűlölőnek nevezte a showmant - nem lépte túl a szabad véleménynyilvánítás határát.

György Péter másodfokon is nyert Fábry Sándorral szemben abban a perben, amit a showman személyiségi jogainak megsértése miatt indított ellene. Fábry azért nyújtott be még tavaly keresetet, mert az esztéta a Klubrádió egyik műsorában romagyűlölőnek és rasszistának nevezte őt. György Pétert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet ügyvivője, Schiffer András ügyvéd képviselte a perben.

Az elsőfokú bíróság a felperes keresetét elutasította, és kimondta, hogy a kifogásolt vélemény a "véleménynyilvánítás szélső határán van, de nem lépi azt túl". Fábry az ítélet ellen fellebbezett.

Magasabb tűréshatár

A másodfokú bíróság az elsőfőkú bíróság ítéletét helybenhagyta. A másodfokú ítélet indokolása szerint a per tárgyát képező, Fábryt romagyűlölőnek, rasszistának nevező kijelentés egyértelműen véleménynyilvánításnak minősül, az alperes pedig ezzel a kijelentésével nem lépte át a véleménynyilvánítás határát.

A bíróság emellett leszögezte, hogy Fábry Sándor közszereplő, aki a nevével fémjelzett műsorral sok ember véleményét formálja. Ebben a minőségében pedig az átlagembernél magasabb tűréshatárral kell rendelkeznie a tevékenységét ért kritikákkal kapcsolatosan. A másodfokú határozat ellen fellebbezésnek nincs helye.